Annons

Personal står i kö till sjukhuset

Det EU-stödda utvecklingsarbetet har lett till att Hässleholms sjukhus inte längre behöver annonsera efter personal.
Hässleholm • Publicerad 28 januari 2004

– Folk ställer sig frivilligt i kö för att jobba hos oss, berättar Britt-Inger Andersson som är ställföreträdande sjukhuschef. – 2001 annonserade vi efter personal och semestervikarier för tre miljoner kronor. Nu får vi dem utan annonser.

– Utvecklingsprojekten som pågår inom sjukhusorganisationen har också resulterat i att vårdproduktionen har ökat, sjukfrånvaron bland personalen har minskat och kostnadsutvecklingen nästan halverats.

Annons

Hässleholm är det enskilda sjukhus som fått mest projektpengar från EU. En tredjedel av de 35 miljoner som regionen fått har hamnat i Hässleholm, säger Britt-Inger Andersson. Utvecklingsprojektets motto är "närmare varandra" och i går genomfördes för tredje året Inspirationens dag. Det innebar en utställning om de olika EU-projekt som pågår på sjukhuset och hur långt medarbetarna kommit i utvecklingsarbetet.

– Det finns cirka 25 projekt ute i de olika verksamheterna. Processen startade 2001 med en analysfas då man gick igenom vad som behövdes i form av kompetensutveckling, organisationsutveckling etcetra för att verksamheten skulle bli bättre, berättar utbildningssamordnaren Per Hasselström. – Allt det här går ut på att man ska arbeta på ett nytt sätt, att medarbetarna ska vara delaktiga och att förändringsarbetet ska komma underifrån. För att leda det här arbetet har till exempel 130 medarbetare gått utbildningen förändringsprocesser.

Förutom delaktighet går utvecklingsarbetet också ut på att de olika verksamheterna ska samarbeta, säger Per Hasselström. – Den tiden då det fanns höga murar mellan de olika disciplinerna är ett minne blott.

– Nu lär man i stället av varandra. Det är också en av anledningarna till att vi har den här inspirationsdagen där de olika utvecklingsprojekten presenteras och man redovisar hur långt man kommit i arbetet.

– Förutom personalen i de olika verksamheterna är också politiker och tjänstemän från distriktsnämnden och andra förvaltningar inbjudna att komma hit.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons