Annons

Pingstkyrkan delar ut restaurangkuponger

Behövande kan hämta matkuponger, som kan nyttjas på tre av stadens restauranger. Gudstjänster sänds live. Pastorn poddar. Coronakrisen har vänt tillvaron upp och ner för pingstkyrkan. Det är inte nödvändigtvis av ondo.
Hässleholm • Publicerad 16 april 2020
Pingstkyrkan har dragit igång Coronahjälpen och hittat nya plattformar för att nå ut, sedan krisen drog igång.
Pingstkyrkan har dragit igång Coronahjälpen och hittat nya plattformar för att nå ut, sedan krisen drog igång.Foto: Andreas Örwall Lovén

Det handlar kanske inte om outgrundliga vägar men på många sätt nya vägar, när Pingstkyrkan omformar sin verksamhet under coronakrisen.

På onsdagsmorgonen har pastor Lasse Bjervås deltagit i ett webbinarium med 250 personer från landets församlingar. Det är bara en liten del av den digitala tillvaron, sedan coronakrisen inföll.

Annons

– Vi ställer inte in, utan vi ställer om. Nu har vi en podd på Spotify och gudstjänsterna sänds via vår kanal på Youtube. Den senaste gudstjänsten har visats 330 gånger. Det är fler än antalet besökare på en av våra gudstjänster, säger Lasse Bjervås.

Pingstkyrkan har sänt närradio sedan fenomenets begynnelse, med andra ord i flera decennier. Även det gamla mediet har fått ett uppsving under krisen.

– Jag intervjuar gäster, till exempel från vår second hand-verksamhet, pratar kring olika teman och spelar trösterika låtar.

Coronakrisen har även fått kyrkan att mobilisera på olika sätt. Många pastorer har till exempel erbjudit sina tjänster inom sjukvården, berättar Lasse Bjervås.

– Ur den här krisen verkar det växa fram en känsla av att vi kan göra något praktisk och positivt för människor.

I Hässleholm har man startat något som kallas ”coronahjälpen”. Medlemmar swishar in bidrag som går till ett speciellt matprojekt. Två dagar i veckan kan människor komma till pingstkyrkan och hämta ut rekvisitioner på fyra matlådor (per tillfälle). Dessa kan sedan användas på tre av stadens restauranger.

Vilka är målgrupperna?

– Vi vänder oss till alla som har det ekonomiskt tajt. Det fanns de som hade det innan krisen och det finns de som har fått det eller kommer att få det på grund av krisen.

I tisdags delade man ut kupongerna för första gången.

– Det kom bara två personer, så vi får se om det kommer fler i dag, torsdag. Vi vet inte om tiderna fungerar optimalt för människor (klockan 13 till 15). Vi får se om vi måste ändra.

Annons

Pingstkyrkans inlägg på Facebook, om att matlådor erbjuds, har däremot setts av runt 2 000 personer. Det är ännu en digital plattform för att sprida budskap och han hoppas att fler kommer att utnyttja matlådorna, som kan hämtas ut hos Nicoletas gatukök, Danielas konditori och Argentinas kök.

Matkupongerna gynnar den lokala handeln, även om det inte är den primära tanken.

– Det är inte vår uppgift att hålla restauranger under armarna men kan det hjälpa dem så är det ju positivt. Många slåss med näbbar och klor för att överleva.

Fler uthämtningsställen kan bli aktuella.

– Problemet är att vi inte kan betala så mycket och vi vill inte att restauranger ska göra en minusaffär på grund av det här, säger Lasse Bjervås.

Matkuponger och nya digitala plattformar till trots, så är det kanske en annan förändring som märks av mest under krisen.

– Jag tror aldrig att jag talat så mycket i telefon med våra äldre medlemmar som nu. Det känns bra.

Fakta

Coronahjälpen

Varje tisdag och torsdag mellan klockan 13.00-15.00 tar Pingstkyrkan emot människor som kan få en rekvisition som ger upp till fyra matlådor på olika restauranger.

Den som vill ge ett bidrag kan swisha på nummer 1233129830 och märka donationen med ”coronahjälp”.

Blir det pengar över efter coronahjälpen har upphört så kommer medlen att tillfalla det lokala projektet med matkassar, som är ett kyrkligt samarbete lett av Svenska kyrkan.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons