Annons

Pompeji – en världspremiär i Hässleholm

Den 14 september har Hässleholm en världspremiär i samband med invigningen av utställningen "Pompeji till bords".
Hässleholm • Publicerad 10 juli 2008

Den unika utställningen med originalföremål från Pompeji visas för första gången i sitt sammanhang under hela hösten i Hässleholm. Invigningen är satt till den 14 september och avslutas den 18 januari 2009.

Utställningen om Pompeji präglar en hel del av höstens programutbud i kulturhuset, säger Josefine Bellan som är kulturutvecklare.

Annons

– I utställningshallen ges under hösten föreläsningar med en lång rad experter, företrädesvis verksamma vid Lunds Universitet. Vi får kunskap om hur människorna levde under antiken, om krogliv och festande, om vardagsliv, mat- och grönsaksanvändning. Om hur en konservator går tillväga för att dokumentera konst och fresker samt om vulkanen Vesuvius, både då och nu.

– Frågorna ställs också hur man levde i Skåne under motsvarande tidsperiod, för cirka 2 000 år sedan. Hur såg det ut i Hässleholms kommun? Med stöd av forskning och fynd från utgrävningar i framförallt Uppåkra, men även i Stoby, Sösdala och vid Finjasjön, förmedlas kunskap om vår järnålder, påpekar Josefine Bellan.

Dessutom innehåller hösten i kulturhuset en rad spännande gästspel i vanlig ordning: brett och smalt, stort och smått, internationellt och lokalt.

Johan Svensson från Hörja ger en totalföreställning med slagverkscirkusen ConRytmo, och italienska operaarior framförs av sångarlöftet Mathilda Ahnell och kammarensemblen XChambers.

Det blir hyllningsföreställning till Ingmar Bergman, blues med danska supersångaren Thorbörn Risager, unik estradpoesi med Bruno K. Öijer samt besök av Moomsteatern.

Dessutom är Lill-Babs, Jörgen Mörnbäck, Nisse Landgren och Viktoria Tolstoy andra godbitar ur programmet.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons