Annons

Rattfull krockade i 180

Det var rena turen att det inte blev allvarligare personskador när en 46-årig Bjärnumsbo med en fart på cirka 180 kilometer i timmen körde på en bilist som körde i samma färdriktning. Vid olyckstillfället hade Bjärnumsbon en promillehalt på 1,36.
Hässleholm • Publicerad 28 januari 2004

– Hade polisen inte funnit bromsspår vid olycksplatsen hade jag väckt åtal för försök till mord, sa kammaråklagare Christofer Ramkvist i sin slutplädering när målet var uppe till behandling inför tingsrätten i Hässleholm på onsdagen.

Nu yrkade åklagaren i stället på ett kännbart fängelsestraff för olaga hot, grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Annons

Upprinnelsen till den aktuella händelsen den 24 mars i fjol var ett gräl med den kvinna som mannen tidigare bodde tillsammans med. Enligt åklagaren hade mannen ringt till sin sambo flera gångar på kvällen och uttalat olika hot med innebörd att han skulle döda henne. Den åtalade mannen förnekade att han hotat döda henne men han erkände att han blev mycket arg när hon inte var hemma och att hon inte ville säga var hon befann sig. När han ringde till henne på kvällen. Han erkände att han slog sönder möbler och telefon i den gemensamma bostaden innan han drabbades av en black out.

Han sa sig därför varken kunna erkänna eller förneka att han satt sig i sin bil och kört iväg från Bjärnum mot Hässleholm.

Det enda han hade en svag minnesbild av var ljusen i Vankiva och att färden då vänt hemåt. Några kilometer därifrån körde hans bil med stor kraft in i en framförvarande personbil, men han uteslöt inte att någon annan person kört bilen, eftersom han befann sig på passagerarstolen när han vaknade upp efter krocken. Han hade också slagit i huvudet i högra delen av vindrutan. Polisen hade i sina olycksanteckningar uppmätt 40 meter långa bromsspår på olycksplatsen. En sakkunnig fordonsingenjör som jobbar med olycksutredningar vittnade vid rättegången och sa att den åtalade vid olyckstillfället haft en hastighet på upp till 180 km. Något som den åtalade varken kunde erkänna eller förneka eftersom han inte har något minne från olyckan.

Föraren av den bil som blev påkörd berättade att hon sett att en bilist närmat sig i hög fart och väntade på att denne bilist skulle göra en omkörning eftersom det inte fanns någon mötande trafik på raksträckan där olyckan inträffade. I stället blev hennes bil med stor kraft påkörd bakifrån.

Tingsrätten meddelar dom i målet den 4 mars.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons