Annons

Rekordstort utbud för barn och unga

Hässleholm • Publicerad 30 januari 2004

200 kulturarrangemang och nästan lika många konferenser och möten genomfördes i fjor i Hässleholm Kulturhus. Utbudet för barn- och ungdomar slog rekord med 114 program.

– Barn och ungdom är arrangemang som är slutsålda medan beläggningsgraden på våra egna vuxenarrangemang är 43 procent, kommenterar förvaltningschefen Margareta Mörck. – Förvaltningens uppgift är att tillse så det finns ett brett utbud, då får det kosta, framhåller ordföranden Anders Åström som också berömmer förvaltningen för att man fick verksamheten i hamn 2003 och har en budget i balans.

Annons

I bokslutet redovisas ett överskott på cirka 310000 kronor.

Överdraget för plan 3, det vill säga arrangemangen i salongerna, vägs upp av att biblioteksverksamheten kostade mindre än beräknat, genom färre timanställningar, vakanser och mer hyresintäkter. – Vi fick varningsflagg i halvårsbokslutet och personalen har jobbat bra för att gå hem det här, säger Anders Åström.

Enligt årsberättelsen har utlåningen minskat något vid huvudbiblioteket. Detsamma gäller bokbussen som stod stilla i veckor under kommunals strejk. Det uppvägs dock av att samtliga filialbibliotek utom Bjärnum ökar med nästan 7000 lån. Mest i Vinslöv och Tyringe med cirka 2900 respektive 2200 lån –  I dag gör man mycket mer på ett bibliotek än att låna böcker, talböcker, cd, etcetra. Hit kommer man för att läsa tidningar och tidskrifter, använda våra datorer, släktforska med mera, påpekar Margareta Mörck.

– Vi har 125 besökare i timmen och drygt tusen per dag här i huvudbiblioteket. Antalet lån ligger också kvar på oförändrat 9,1 per kommuninvånare. Rikssnittet är 7 per invånare, här är det stabilt medan andra kommuner tappar.

– Hovdala har också haft en jättebra säsong, 55000 besökare avslutar Anders Åström. Avtalet för restaurangen är också klart. Det blir Ekehus, som haft kafét, som ska nu ska driva restaurangen.

Jan-Tuve Truedsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons