Annons

Sagan om släkten visade sig vara sann

Lilly Bengtsson gjorde en fantastisk upptäckt! Sagan som pappan berättat om hennes farmors farmor som en fransk grevinna, var sann.
Hässleholm • Publicerad 12 december 2002
Lilly Bengtsson fortsätter att skriva på sannsagan om sin släkt. Det är inte säkert det var så, men det kan ha varit det, säger hon och citerar Vilhelm Moberg.Bilder: TOMMY SVENSSON
Lilly Bengtsson fortsätter att skriva på sannsagan om sin släkt. Det är inte säkert det var så, men det kan ha varit det, säger hon och citerar Vilhelm Moberg.Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Lilly Bengtsson med sin nya bok "När vägen delar sig".
Lilly Bengtsson med sin nya bok "När vägen delar sig".Foto: 

– Pappa berättade då och då för mig och mina syskon att farmors farmor varit en fransk grevinna som rymde med kusken. I 46 år trodde jag det var en skröna, tills jag började släktforska och upptäckte i kyrkoböckerna att det var sant. – Sannsagan började i Råda församling i Mölnlycke-Landvetter vid Göteborg. Där stod det i kyrkoböckerna att Johanna des Reaux vid 31 års ålder hade vigts med den 20-årige torparsonen Johan Jacob Söderberg. Hon var visserligen född i Göteborg men hennes släkt kom från Frankrike. Det gjorde att all släktforskning fick stå tillbaka. Jag blev så fascinerad, ville ta reda på allt om Johanna som var född i slutet på 1700-talet, och om hennes öde, säger Lilly Bengtsson. – Det var sant att hon hade rymt med kusken. Straffet lät inte heller vänta på sig för Johanna, familjen ville inte veta av henne och istället väntade ett liv som fattig torparhustru på en liten ö i Landvettersjön där det omaka paret slog sig ner. Men kärleken rostade aldrig utan de levde tillsammans på ön som inte är större än fyra-fem villatomter, i hela 47 år. Det tog Lilly Bengtsson femton år innan debutromanen ”Johanna–trappsteg genom livet” kom ut 1998. Då hade hon forskat, skrivit, ändrat, skrivit och forskat igen, men att det skulle bli en bok var från början ingen självklarhet. – Det var inte bara att skriva ner Johannas levnadsöde rätt upp och ner. Det gällde också att sätta in berättelsen i sin tid. Berätta hur det såg ut i landet, hur det var att leva. Det gäller att få ihop en intressant och lockande storry. – Därför består romanen av en del sägen, två delar fakta, och tre delar fantasi. Men varmhjärtat skrivet. Nu fyra år senare har Lilly Bengtsson kommit med uppföljaren ”När vägen delar sig”, en roman som handlar om hennes farmor Maria. En bok skriven som en dramadokumentär och med 1870-talet i blickfånget. – När Johanna låg för sitt yttersta, stod hennes yngsta barnbarn Maria vid hennes bädd. Då var Maria sex år och hade nyligen blivit moderlös. Den här boken börjar när hon är femton år och tänker tillbaka på sin barndom. Hon är på väg till en ny och förhoppningsvis bättre pigplats i Västergötland. – Det kommer motgångar och Maria står vid många livets vägskäl under sin ungdom, innan hon träffar sin tillkommande och de får sitt första barn. Det förklarar lite bokens titel men jag har också influerats av mina egna minnen från Hörlinge där mamma och pappa var statare, då jag skrev boken. – Tyvärr fick jag aldrig själv träffa Maria. Hon dog samma vecka som jag föddes. Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50 jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

TYRINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons