Annons

Schlaug kräver skatt på sopförbränning

HÄSSLEHOLM. – Sossarna måste vika när det gäller synen på sopförbränning. Vi kommer att söka stöd från andra partier för att införa skatt på avfallsförbränning. Detta sa miljöpartiets före detta språkrör och riksdagsledamot Birger Schlaug, när han på onsdagen besökte Hässleholm med anledning av den planerade sopförbränningsanläggnigen i kommunen.
Hässleholm • Publicerad 17 januari 2001
Miljöpartiets gruppledare i Hässleholm Thomas Rasmusson hoppas skapa opinion mot en kommunal sopförbränningsanläggning i Hässleholm.
Miljöpartiets gruppledare i Hässleholm Thomas Rasmusson hoppas skapa opinion mot en kommunal sopförbränningsanläggning i Hässleholm.Foto: 
Birger Schlaug ger Hässleholms kommun rådet att vänta minst fem år med sitt beslut om en ny sopförbränningsanläggning i kommunen.
Birger Schlaug ger Hässleholms kommun rådet att vänta minst fem år med sitt beslut om en ny sopförbränningsanläggning i kommunen.Foto: 
Flis bättre än sopor. Miljöpartiets f d språkrör Birger Schlaug och miljöpartiets gruppledare i Hässleholm Thomas Rasmusson är kritiska till Hässsleholms kommuns planer på att bygga en stor sopförbränningsanläggning för hela regionen. Flis är bättre än sopor konstaterade de båda när de besökte Hässleholms värmeverk. Bild: RONNIE SMITH
Flis bättre än sopor. Miljöpartiets f d språkrör Birger Schlaug och miljöpartiets gruppledare i Hässleholm Thomas Rasmusson är kritiska till Hässsleholms kommuns planer på att bygga en stor sopförbränningsanläggning för hela regionen. Flis är bättre än sopor konstaterade de båda när de besökte Hässleholms värmeverk. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Att skapa ett nordskånskt sopförbränningscentrum i Hässleholm är något som Birger Schlaug och hans lokala partiföreträdare är starkt kritisk mot.

– Sverige är på väg att bli dumpningsplats för avfall från andra länder i Europa. Detta beror på att det är billigt att bränna avfall i Sverige. Andra länder har redan infört förbräningsskatt, som ett medel att stimulera återvinning.

Annons

– Importerat avfall konkurrerar ut energiskog och andra biobränslen, vilket leder till ökade cancerogena utsläpp, säger Birger Schlaug, som är mycket förvånad över att regeringen stoppat den viktiga sopförbränningsskatten.

Så länge det inte finns någon sopförbränningsskatt i landet så är det lönande att bränna sopor istället för biobränsle. – För värmeverken kostar det idag 8 öre per kWh att elda med flis, men eldar man med sopor får man 4 öre per kWh. Det innebär att man ser en ren lönsamhet i att investera i dyra sopförbränningsanläggningar, så som nu planeras i Hässleholm.

–Byggandet av en sopförbränningsanläggning i Hässleholm skulle bidra till än mer utsläpp i regionen med negativa ekologiska följder, dessutom kan en sopförbränningsanläggning i Hässleholm påverka kommunens ekonomi negativt, när det införs en sopförbränningsskatt, menade Birger Schlaug.

Birger Schlaug som är miljöpartiets representant i riksdagens skatteutskott är övertygad om socialdemokraterna blir tvingade att backa från sin nuvarande ståndpunkt när det gäller sopförbränningsskatten. Vid besöket i Hässleholm gjorde Schlaug tillsammans med miljöpartiets gruppledare i Hässleholm Thomas Rasmusson ett studiebesök kommunens Värmeverk på onsdagseftermiddagen. Värmeverkets chef Alf Persson och produktionsingenjör Pontus Andersson informerade om anläggningen och de planer som kommunen har på att bygga ut en sopförbränningsanläggning som kan ta emot brännbara sopor från Hässleholm och närliggande kommuner.

Anläggningen beräknas kosta minst 100 miljoner och kan i bästa fall vara i drift om två år.

Birger Schlaug menade att kommunpolitikerna gör klokt i att vänta med sitt beslut om en ny sopförbränningsanläggning, eftersom det kommer att hända mycket inom de närmsta fem åren när det gäller regleringen av sopförbränning i landet.

ewe.nilsson

@kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons