Självplockat smakar godast
– Jag vill ha Corona, den är godast, säger Anna Larsson som med hjälp av övriga familjen har plockat på sig några liter av jordgubbssorten Florence på jordgubbssjälvplockningen i Kvistalånga.
Anders Persson som står för odlingen håller med om att Corona smakar bra. Hanhade dem tidigare, men de kan vara problematiska.
– Det räcker nästan med att det dyker upp ett moln på himlen så ruttnar bären. Men en sommar som denna hade Corona funkat bra, säger han. För tillfället är det Florence som gäller, de är nämligen den sort som mognar senast. Florences fördel är att den är fast och tålig men den är inte lika snygg som andra sorter.
Anders Persson själv gillar Honey bäst, den är lite syrlig i smaken. Honey är den tidigaste sorten, den vi äter till midsommar förklarar han. Över 50 procent av bären i handeln är Honey.
Kristianstadsbladets båda utsända föll för Pegasus som är känd för sin skönhet men smaken anses något mildare än övriga sorters.
Anders Persson berättar att självplockade bär smakar bättre för att de får mogna i solen, då bildas mer socker i bären än om de plockas halvmogna och får mogna färdigt på annat håll. Dessutom är det mer smak i ett bär som inte förvarats i kyla. Kylan bryter nämligen ner smakämnen i bäret (där kom förklaringen till varför gubbar från frysen är så sura).
I Kvistalånga finns sju hektar jordgubbsodling för självplock. Självplock har blivit väldigt ovanligt. Anders Persson kan bara erinra sig en konkurrent, han finns i Höör och Anders Persson vet inte ens om han har plockning i år.
Nora Levin verkar helnöjd med smaken av Florence. Hon och mamma Malin Levin har som mål att fylla tiolitershinken, men hur mycket det blir beror på hur länge Nora tycker det är kul bland raderna.
Anders Persson äter själv massor av jordgubbar. Då de är färska med glass och på vintern mosade med socker i filmjölken.
Marie Brandt