Annons

Skrev brev och hotade vittne från häktet

HÄSSLEHOLM. Det var en ovanlig häktningsförhandling inför tingsrätten i Hässleholm på torsdagen. Den 21-årige man från Hässleholm som i början av april dömdes till två års fängelse för rånet i Servus-butiken, hade från häktet skrivit brev och ringt till en av de personer som vittnat mot honom och framfört hot. Kammaråklagare Christofer Ramkvist begärde den häktade 21-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för det nya brottet övergrepp i rättssak.
Hässleholm • Publicerad 20 april 2001

Enligt åklagaren hade 21-åringen sedan han fick domen två års fängelse, dels skrivit ett brev och sedan också ringt till den man i 25-års åldern som vittnat mot honom vid tingsrättsförhandlingen i Hässleholm.

I brevet hade 21 åringen skrivit till vittnet att polisen lägger pussel och att det var 24-åringen betraktad som ”golare”, som var den direkta orsaken till att han dömts till två års fängelse för rån. I brevet anklagade han vittnet för att vara skyldig honom två år av hans liv. 21-åringen erkände vid häktningsförhandlingen att han skrivit brev och ringt till vittnet, men förnekade att han som åklagaren påstod skulle ha sagt vid telefonsamtalet att det skulle finnas folk vid den kommande hovrättsförhandlingen som skulle skära halsen av vittnet om han vågade ställa upp och vittna om rånet när detta ska handläggas av hovrätten.

Annons

Tingsrätten såg vissa svårigheter i att häkta en redan häktad person, men beslutet efter häktningsförhandlingen blev att 21-åringen är på sannolika skäl misstänkt för övergrepp i rättssak och att det finns risk för fortsatt brottslighet. Men det blev inte fråga om någon dubbelhäktning. Det blev i stället ett häktningsbeslut med förbehåll. Det är först om 21-åringen skulle släppas ur häkte, som han omedelbart ska häktas på nytt för de nya brott han är misstänkt för.

Åtal mot 21-åringen angående misstankarna om övergrepp i rättssak ska vara väckt inom en vecka.

ewe.nilsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons