Annons

Små plastpåsar försvinner från ICA

Ica Maxi och Hässleholms miljö gör gemensam sak för att minska plastförbrukningen. Nu introduceras en påse som kan användas för matavfall, när den väl transporterat frukt och grönt till hemmen.
Hässleholm • Publicerad 7 april 2020
Avfallspåsarna ska ersätta plastpåsarna i frukt- och gröntavdelningen.
Avfallspåsarna ska ersätta plastpåsarna i frukt- och gröntavdelningen.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Maxi Ica stormarknad och Hässleholm Miljö startar ett gemensamt pilotprojekt, som innebär att små plastpåsar ersätts av matavfallspåsar i butikens frukt- och gröntavdelning.

Kunder kan bära hem frukten i påsen som därefter kan användas som matavfallspåse i hushållet. På så sätt används påsen flera gånger och plastförbrukningen kan minska.

Annons

– Vi är alltid intresserade av miljösmarta förändringar och det här är verkligen ett spännande koncept, säger Anton Henryson på Hässleholm Miljö.

Inledningsvis löper projektet under tre månader.

- Vi tycker det är jättekul att vara först ut med detta. Vi strävar hela tiden efter att förbättra vårt hållbarhetsarbete och kunderna blir mer och mer miljömedvetna. Det känns som goda förutsättningar för ett lyckat projekt, säger Emil Andersson på Maxi i Hässleholm.

Bakgrunden är ett projekt som Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation i avfallsfrågor, genomförde tillsammans med Hudiksvalls kommun.

– Projektet har funnits på vår radar ett tag och när Maxi kontaktade oss för att höra hur vi ställde oss till ett gemensamt försök tyckte vi det var väldigt intressant, säger Anton Henryson på Hässleholm Miljö.

Maxi köper in och distribuerar avfallspåsarna i butiken, medan Hässleholm Miljö har varit rådgivande i val av påsar.

– Tanken är så klart att påsarna till slut hamnar i matavfallet och då är det väldigt viktigt att det är rätt sorts påsar som hamnar där, säger Anton Henryson.

Här saknas innehåll

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons