Annons

Togs på bar gärning

HÄSSLEHOLM. Den 41-årige man och 34-åriga kvinna som ertappades på bar gärning vid ett inbrott i Vinslöv natten till den 3 januari i år, åtalades på fredagen för stölder i Vinslöv och Glemmingebro, samt inbrottsförsök i Vinslöv. Kammaråklagare Bo Albrektsson yrkade på fängelsestraff för mannen och skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för kvinnan. De båda erkände stölderna och inbrottsförsöket men förnekade att de stulit så mycket som uppgivits.
Hässleholm • Publicerad 26 januari 2001

Julafton hade paret gjort inbrott i ett fritidshem i Glemmingebro i Ystads kommun, där det stals 1800 kronor i kontanter, TV, Video och matvaror för drygt 12000 kronor. Paret erkände att de stulit lite matvaror och kontanter, men inte TV och video. De menade att någon annan måste varit inne efter dem och stulit det uppgivna godset.

Någon gång mellan nyårsafton och den 2 januari inträffade ett inbrott i källarutrymme i en centrumfastighet i Vinslöv. Bland det stulna fanns pilbåge, dator- och dykutrustning med mera till ett värde av drygt 30000 kronor. Eftersom ägarna till fastigheten misstänkte att tjuvarna skulle återkomma, det fanns ett förråd som de inte lyckats bryta upp, så beslöt husägarens son att lägga sig på vakt i förrådet.

Annons

Mycket riktigt tjuvarna kom tillbaka och försökte bryta upp den dörr som de tidigare misslyckats med. De blev då ertappade på bar gärning och kunde gripas av polisen.

Vid husrannsakan i parets bostad i Kristianstadstrakten kunde de bindas dels till det tidigare inbrottet i Vinslöv, men också inbrottet julafton i Glemmingebro. Åklagaren yrkade på fängelsestraff för den 41-årige mannen som tidigare dömts för liknande brottslighet. Den 34-åriga kvinnan är tidigare ostraffad, därför ansåg både åklagare och försvarare att det kunde vara lämpligt att döma henne till skyddstillsyn med särskild behandling för hennes missbruksproblem.

Mannens försvarsadvokat menade att en skyddstillsyn med kontraktsvård är den lämpligaste påföljden för 41-åringen.

Tingsrätten meddelar dom i målet om en vecka. Samtidigt beslöt rätten att upphäva häktningsbeslutet mot mannen eftersom han förnärvarande avtjänar ett tidigare fängelsestraff och är därmed redan frihetsberövad.

ewe.nilsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons