Annons

Tre män friades för stöldförsök

Det var i slutet av april i år som tre män överraskades när de försökte starta stora lastmaskiner i en grusgrop i Häglinge.
Hässleholm • Publicerad 18 december 2002

Männen åtalades för försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, men tingsrätten i Hässleholm anser inte att det går att dra slutsatsen att maskinerna skulle användas som fortskaffningsmedel. Vid rättegången uppgav de tre männen, som är i åldrarna 22-33 år och hemmahörande i Hörbytrakten, att de den aktuella dagen var ute och körde utan att ha något speciellt mål. De hamnade i en grusgrop där de fick syn på två stora lastare. Två av männen fick för sig att de skulle leka lite med lastarna eftersom de inte kört så stora maskiner tidigare. De båda lastmaskinerna som är värda cirka 800000 kronor var inte så lätta att få igång utan en av männen beslöt att tjuvkoppla maskinerna. I detta läget dök ägaren till maskinerna upp i grusgropen och de tre männen flydde från platsen. Åklagaren hävdade att de gjort sig skyldiga till försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, men tingsrätten gjorde en annan bedömning och menade att enbart de uppgifter som en av männen lämnat i ett polisförhör, är inte tillräcklig grund för att dra slutsatsen att lastmaskinerna skulle användas som fortskaffningsmedel. Tingsrätten bedömer istället gärningen som egenmäktigt förfarande och skadegörelse. Tingsrätten säger vidare att det är utrett att den åtalade 33-åringen startat lastmaskinerna, men enbart de faktum att lastmaskinerna betingar ett högt värde gör inte att brottsligheten värre. 33-åringen dömdes till tre månaders fängelse, för egenmäktigt förfarande plus grovt rattfylleri och tillgrepp av fortskaffningsmedel som han senare gjort sig skyldig till, medan de två andra åtalade friades eftersom de enligt tingsrättens bedömning inte gjort något straffbart när de uppehöll sig i grusgropen vid maskinerna. Ewe Nilsson 0451-830 50 ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons