Annons

Tryckfrihetsfråga i rätten

(Uppdaterad) "Det var på falska premisser som vi gav Nils-Eric Hennix anonymitetsskydd. Hade vi vetat att har var Nationaldemokraternas före detta partiledare hade vi skrivit det i första artikeln", sade Mimmi Karlsson-Bernfalk.
Hässleholm • Publicerad 26 augusti 2009
Mimmi-Karlsson Bernfalk, tillsammans med sin försvarare Peter Danowsky, på tingsrätten i Hässleholm. Bild: Lasse Ottosson
Mimmi-Karlsson Bernfalk, tillsammans med sin försvarare Peter Danowsky, på tingsrätten i Hässleholm. Bild: Lasse OttossonFoto: 

På onsdagen hölls rättegången mot Norra Skånes redaktionschef och ansvarig utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk. Hon åtalades för brott mot tryckfrihetsförordningens bestämmelser om tystnadsplikt, efter beslut av Justitiekanslern.

Bakom åtalet ligger att Norra Skåne namngivit Nils-Eric Hennix i en artikel som publicerade den 23 april 2008. Vice chefsåklagare Bo Birgersson vid Malmö åklagarkammare förde JK:s talan och inledde rättegången med att redogöra för tryckfrihetsbestämmelserna.

Annons

– Den gäller den som tar emot meddelande och gäller alla slags uppgifter. Nils-Eric Hennix berättade i förhöret att det var efter att ungdomar slängt in bomber (smällare) på hans tomt som han ville ha in en annons undertecknad med "Medborgargardet".

– Annonsmottagaren föreslog att jag skulle prata med en journalist. Jag gjorde det när jag blev lovad att få vara anonym. I två kommande artiklar omnämnes jag som talesman.

– Men den 23 april hängdes jag ut med namn och bild på både ledarsidan och i en stort uppslagen artikel. Massinformation som jag inte samtyckt till.

– Skadeståndet är för de larm och säkerhetsåtgärder som jag sedan fått skaffa, sade Nils-Eric Hennix och hänvisade bland annat till brandattentatet han utsattes för den 8 augusti. Mimmi Karlsson-Bernfalk som fått advokaten Peter Danowsky, expert på tryckfrihetsmål, som offentlig försvarare förnekade brott och bestred skadeståndsanspråket på en kvarts miljon kronor.

– Det var jag som tog beslut att annonsen inte skulle publiceras, för att budskapet var aggressivt med hot om våld, sa Mimmi Karlsson-Bernfalk.

– Några dagar tidigare hade jag fått mejl om medborgargardet, och bilder med maskerade män, batonger och så vidare. Det tyckte jag var journalistiskt motiverat att skriva om, men då hade jag ingen information om vem Hennix var.

Mimmi Karlsson-Bernfalk berättade vidare att det var efter att ha sökt på nätet som man fick fram att han haft en framträdande position i nationalistiska och högerpopulistiska Nationaldemokraterna.

– Då blev han nyheten och att han lett partiets valrörelse 2006 från Hässleholm. Det finns också en relevans att en aktiv politiker startar ett medborgargarde. Vi hade gjort detsamma om det varit Gudrun Schyman, exempelvis. Advokat Peter Danowsky konstaterade också att man får en klar uppfattning om Hennix politiska hemvist. Han är en aktiv bloggare och i olika sammanhang framför han sina åsikter på debattsidor och hemsidor.

– Han har inte varit återhållsam med uppgifter om medborgargardet och han lät sig intervjuas av Norra Skåne i vetskap om att inte få vara anonym i den nya artikeln. Han är aktiv opinionsbildare och en offentlig person.

Under eftermiddagen förhördes journalisten som skrev artiklarna, som vittne.

Annons

Anledningen till den andra artikeln var att grannar kände sig lurade och tog avstånd till ett medborgargarde, berättade journalisten.

– Jag sa då att vi fått reda på Hennix politiska engagemang i Nationaldemokraterna, att det fanns ett stort allmänintresse och att han inte kunde får fortsätta vara anonym.

– Han svarade att han inte tyckte det var bra, men svarade på frågorna. Sa att det inte var för medborgargardet utan extrema grupper på vänsterkanten som han var orolig för. I slutpläderingen krävde åklagaren Bo Birgersson kraftiga böter för Norra Skånes redaktionschef och ansvarig utgivare.

– Ett brott har begåtts och det är uppsåtligt. Anonymiteten är ett skydd som inte kan tas tillbaka. Dessutom tog Hennix en ny kontakt och talade om att han ville va anonym.

– Grundbulten i rättssystemet är att alla medborgare är likvärdiga, fortsatte Nils-Eric Hennix. Det tidningen gjort är så uppseendeväckande att det bör ge fängelse och ekonomisk ersättning.

Advokat Peter Danowsky var lika övertygade att brott inte begåtts. Målet är intressant, inget liknade har avhandlats sade han och sporde en vidare prövning i högre rättsinstans.

– Anonymitetsskyddet är ett instrument för att stärka yttrandefriheten och tryckfriheten, men Hennix använde det för att dölja sin bakgrund och lurad tidningen.

Dom meddelas den 16 september.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons