Annons

Tufft schema för aktiva dansare

När det är pensionärsdans i Tallparken gapar stolarna tomma och dansgolvet är fullt.
Hässleholm • Publicerad 9 januari 2004
Det är tryckare som gäller på pensionärsdansen.BILDER: TOMMY SVENSSON
Det är tryckare som gäller på pensionärsdansen.BILDER: TOMMY SVENSSONFoto: 
Dansutrustning: After Shave, medicin och parfym.
Dansutrustning: After Shave, medicin och parfym.Foto: 
Höörsparet Ann-Mari och Gösta Görtz är stamgäster i Tallparken.
Höörsparet Ann-Mari och Gösta Görtz är stamgäster i Tallparken.Foto: 

– Det är trevligt folk man träffar här. Det är för motionen och gemenskapen man kommer hit, säger Ann-Mari och Gösta Görtz. De har kört från mellanskånska Höör till onsdagens motionsdans i Tallparken som Vinslövs PRO ordnat.

– Vi dansar ett par gånger i veckan, säger Gösta Görtz, som tillsammans med hustrun inte bara är stamgäst i Vinslöv utan också på Nyvång i Vollsjö. Det blir även Jägersbo och när deras egen förening har dans på medborgarhuset i Höör. – Danserna är inbokade i almanackan, och vi missar inte Vinslöv för här är så trevligt. Sedan är de andra dagarna lediga för annat. Det säger Ann-Mari Görtz och öser beröm över Vinslövsordföranden och hans medhjälpare. Här är en sådan bra stämning, påpekar hon.

Annons

Foxtrot och tango är det som dansas då PRO-arna strålar samman i Vinslövs anrika nöjesetablissemang. Buggen fick bara en kort sejour, i stället ska det vara tryckare.

När P-O Lundqvist från Malmö spelar upp till första dansen har en del medlemmar redan varit på plats i en hel timme, för att inta sina favoritplatser och hinna prata. Ty när musiken börjar är det bara en sak som gäller: Dansa!

– Folk kommer i god tid, en kvart, 20 minuter innan är de flesta på plats, säger Ivan Tillman. Förutom ordförande i Vinslövs PRO–som har 270 medlemmar och 50-årsjubilerade 2002–håller Ivan Tillman tillsammans med hustrun Kerstin även i föreningens motionsdanser.

– Vi har dans en gång i månaden, även på sommaren, men då är det lite färre som kommer. På vintern dansar vi mellan klockan två och sex och på sommaren mellan fyra och åtta.

– Mellan 130 och 200 personer kommer till danserna och i fjor hade vi allt som allt 2000 besökare.

Det är människor som vill ut och röra på sig.

– Vi gör det för motionens skull och jag märker själv att man mår bra av det, säger Ivan Tillman.

–  Men gemenskapen och den sociala biten är också en viktig del i det hela. – Själva är vi ute och dansar en till två gånger i veckan. När vi inte har dans själva i Tallparken brukar vi åka till Granbacken i Löberöd, Kristianstad, Knislinge, fortsätter Ivan Tillman.

– Vid det här laget känner man nog PRO-are från halva Skåne tack vare danserna. I dag har vi besökare från Höör i söder, Osby i norr, från Sölvesborg i Blekinge, Tollarp och så vidare.

– Jag gissar att Vinslöv har haft motionsdans i femton, kanske 20 års tid vid det här laget. Tiden går så förskräckligt fort.

Annons

– Det är en rolig motionsform, men det går inte med något annat än levande musik. Nästa gång, som blir den 4 februari, kommer Harmonics. De är populära bland pensionärerna. För 80 kronor får man dansa, eftermiddagsfika, och så blir det ett litet tillskott i vår föreningskassa, säger Ivan Tillman. Men vi kan nog inte räkna med så många besökare i dag. Vädret och snön gör nog att en del drar sig för att köra hit, säger Kerstin Tillman, som säljer entrébiljetter tillsammans med Maivie Johnsson.

Duon har bra koll på vilka som kommer och vilka som saknas och inte dyker upp. I dag räknar man med att det kommer 140-150 personer.

– Det var ett par vi saknade sist, men nu fick vi reda på att de varit på semester. Och det var en karl som varit inne och fått höften opererad och inte var här av den anledningen, berättar Kerstin Tillman.

– Ja, man blir bekant med många. Det är många som är ensamma och de uppskattar att man bryr sig, påpekar Maivie Johnsson.

– Det är mycket en social syssla vi utför när vi snackar och "kastar skit" med dem som kommer.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

VINSLÖV
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons