Annons

Ung kvinna kan få tre års fängelse

Vice chefsåklagare Pernilla Åström menade att den 23-åriga kvinnan på ett synnerligen känslokallt sätt utnyttjat sin ställning inom hemtjänsten när stal pengar från de gamla hon besökte.
Hässleholm • Publicerad 5 december 2002

Åklagaren yrkade på minst tre års fängelse för sex grova stölder. Samtidigt som kvinnan stod under åtal för stölder hos äldre personer i en småländsk kommun fick hon under sommaren ett sommarvikariat inom hemtjänsten i Vittsjöområdet. Genom sitt jobb kom hon i kontakt med äldre personer och detta utnyttjade hon genom att ta kontakt med dem på sin fritid och lura ifrån dem pengar och värdeföremål. Vid de sex tillfällen när hon stal från äldre personer i Vittsjö- och Bjärnumsområdet kom hon över cirka 10000 kronor. En av de drabbade var en 94-årig man som hon lärt känna genom hemtjänsten. Hon sökte upp mannen och stal en plånbok innehållande 6400 kronor ur en plånbok som mannen bar på sig i bakfickan. Från en blind man tog hon en guldring som hon sedan pantsatte. I de andra fallen handlade om plånböcker som hon hittade i lägenheterna. Den 6 augusti dömdes kvinnan av Ljungby tingsrätt till tre månaders fängelse för bland annat grova stölder hos äldre personer. Dagen efter domen uppsökte hon personer i Vittsjötrakten som hon träffat under sin tid som vikarie i hemtjänsten för att begå nya brott. Den åtalade kvinnan erkände alla brott som lades henne till last. Hon förklarade sitt handlande med att hon var i stort behov av pengar för att förse sin dåvarande pojkvän, som var både spel- och narkotikamissbrukare, med pengar. Åklagaren menade att kvinnan visat stor hänsynslöshet mot de äldre personer som hon utsatt för de grova brotten. Åklagaren sa också att det skulle vara stötande om inte denna typ av brottslighet, hos äldre som är beroende av personal från hemtjänsten, inte ger en kännbar straffpåföljd. Åklagaren yrkade därför att den 23-åriga kvinnan ska dömas till minst tre års fängelse. Dom i målet meddelas den 18 december. Ewe Nilsson 0451-830 50 ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons