Annons

Carl-Johan Bauler: Vår historia sveps bort av flyktiga ettor och nollor

Bleknande minnen, bilder som försvinner när gamla telefoner kasseras. Var blir det av alla våra frusna ögonblick?
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Krönika • Publicerad 23 februari 2024
Carl-Johan Bauler
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Gå upp på valfri vind, ner i källare eller öppna glömda förråd. Vad hittar du ofta där? Jo, fotoalbum med familjers och släkters historia. Alla kalas, jular, konfirmationer, jämna födelsedagar, studentfiranden, bröllop, dop och annat som hör livet till finns där bevarat.

Vissa bilder är gamla, där svårtydd handstil berättar vem som är med på fotot, och ibland finns hela lådor med bilder som blivit stumma – eftersom ingen längre lever som kan tala om vilka personerna är. Denna fotoskatt av minnen har frodats under hela 1900-talet fram till omkring början av 2000-talet. Sedan gick det raskt utför. Filmrullarna med papperskopiorna försvann, och ersattes med digitala kameror och därefter nästan uteslutande mobiler.

Annons

Så hur kommer det här att gå tror ni? Jag vet i alla fall vad jag tror, och det är att våra minnen försvinner i teknikutvecklingen. Om 50-år går det fortfarande att visa bilder från studentfirandet 1982, men inte från 60-års kalaset 2024. Fotografier och fotonegativ är betydligt bättre bärare av historia, de är fysiska, analoga. Går att ta på och även bevara. Så tillåt mig uppmuntra till att återuppliva de klassiska fotoalbumen. Ettor och nollor kommer och går, men ett fotografi på papper består.

Vidare: Ni får ursäkta, det blir lite splittrat i dag. Har inte riktigt vant mig vid skiftet från måndag till fredag ännu. Måndagen har faktiskt varit min krönikedag sedan 2009. Mycket har förändrats sedan dess. Om någon då hade sagt att begreppet artillerigranater skulle bli ett i det närmaste vardagligt samtalsämne i Sverige i februari 2024, hade personen blivit betraktad som en ytterst eljest typ. En kuf och domedagsprofet. Men inte nog med det, numera känner många till att EU lovat Ukraina en miljon 155 millimeters granater. Rena första världskriget, med andra ord.

Nu, exempel på svenska misstag, som det finns så rikligt av. Börjar med något vardagligt, nämligen 2+1 vägar i allmänhet och riksväg 21 till och från Hässleholm i synnerhet.

Visst, mitträcken är bra och räddar livet på folk. Men. Den trafik vi har passar inte alls för 2+1 vägar. Eftersom godsmängden stadigt ökar och lyfts bort från järnvägen och i stället läggs på lastbil (av skäl som är för omfattande för att redas ut i en enkel fredagskrönika) korkas vägarna igen av lastbilar som sliter tungt och samtidigt pluggar igen trafiken. Om det är tillåtet att köra i 100 eller 110 så vill man som bilist kunna göra det, om vädret tillåter, inte behöva puttra i 70-80 och inte kunna köra om. Alltså, mer motorvägar åt folket, minst fyrfiligt borde vara en mänsklig rättighet, där allt långsamtgående får hålla till och brumma i sin fil, medan vi andra låter varvräknaren jobba och fartvinden blåsa.

Misstag två? Låt mig fund...nä behövs inte: Slopandet av den allmänna värnplikten i Sverige. Här är läge att vara efterklok för att inte bli framåtdum, med tanke på den stora arvfienden i öster. Sverige borde fortast möjligt, tänka mer israeliskt och införa obligatorisk militärtjänst för både män och kvinnor. På så vis slipper vi i framtiden att som nu stå med ett par generationer män (och även kvinnor) som förhåller sig totalt tafatt och ungefär som tomma fågelholkar till allt som rör försvar, beredskap och krigsrisk.

Sist: En ny säsong av ”Hotell romantik” har brutit ut i SVT. Bara att svepas med i skräckblandad förundran, luta sig tillbaka och se på när 65+ deltagarna släpper hämningarna och bara öser på med extra allt.

”På så vis slipper vi i framtiden att som nu stå med ett par generationer män (och även kvinnor) som förhåller sig totalt tafatt och ungefär som tomma fågelholkar till allt som rör försvar, beredskap och krigsrisk.”
Annons
Annons
Annons
Annons