Annons

Västerskolans tjejer berömda för sin insamling

HÄSSLEHOLM. Insamlingen som Västerskolans tjejer på högstadiet startade för medsystrar i Kaliningrad i Ryssland, har slagit alla med häpnad. På söndag rullar hjälpsändningen på totalt 40 kubikmeter iväg. De 150 tjejerna på skolan har blivit berömda och i går kväll fanns det bland annat ett inslag på Lilla Aktuellt i TV1.
Hässleholm • Publicerad 20 april 2001
Det sista. På torsdagen packades det sista. Lenemari Andersen har fått klart ännu en kartong. Ann Ekeberg övervakar och leder arbetet.Bilder: TOMMY SVENSSON
Det sista. På torsdagen packades det sista. Lenemari Andersen har fått klart ännu en kartong. Ann Ekeberg övervakar och leder arbetet.Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
40 kubikmeter. Så mycket har Västerskolans tjejer fått ihop i sin hjälpsändning till medsystrar i Kaliningrad.
40 kubikmeter. Så mycket har Västerskolans tjejer fått ihop i sin hjälpsändning till medsystrar i Kaliningrad.Foto: 

Allt det här kom egentligen igång genom att många tjejer går omkring och mår dåligt. Utseendefixering att man ska vara trådsmal för att duga, konflikter på skolan med skvaller och grova ord, säger läraren Ann Ekeberg.

–Självuppfattningen var körd i botten och min idé var att av all denna negativa energi kunde man istället göra något positivt. Strax före jul samlade jag tjejerna i aulan och alla tände på idén.

Annons

–Sjuor, åttor och nior har arbetat ihop med projektet, uppsökt företag och butiker. Ett enormt stöd har vi också fått från elevernas familjer och andra privatpersoner.

I Finja kyrka, samt Västerkyrkan och missionskyrkan i Hässleholm har det tagits upp kollekter.

–En tillverkare av dambindor ställde upp med sex och en halv kubik. Färjebolaget bekostar nästan hela överfarten till Gdynia och sändningen körs av en riktig hjälpsändningsräv – Jan Ola Gustavsson. Ann Ekeberg tillsammans med nio tjejer från Västerskolan åker också med i en minibuss, och är sedan tillbaka igen på torsdag. Jag har också fått en mycket fin kontakt med Sophia Matsegora som är skoldirektör i Kaliningrad, berättar Ann Ekeberg.

–Från början hade vi tänkt att hjälpsändningen skulle gå till ett flickhem. Men nu blir det istället till en skola, skola nr 26, där deras medsystrar i nian får ett paket som innehåller allt en ung dam behöver.

–Tjejerna har målat kopieringskartonger rosa och fyllt dem med smink, smycken, dambindor, trosor och lita annat smått och gott.

Ryska generalkonsulatet i Göteborg har också engagerat sig. Generalkonsuln Valdimir ser oss som sitt bönesvar, säger Ann Ekeberg.

–Han har den ryska Dumans uppdrag att bygga broar mellan Ryssland och Sverige. Någon regeringstjänsteman från Duman kommer att möta upp redan i Gdynia i Polen och hjälpa till så att vår hjälpsändning kommer igenom tullen utan dröjsmål.

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons