Annons

2 600 vill hjälpa vården med service

Intresset är stort för att stötta den skånska vården under coronakrisen. Total 2 600 personer vill jobba som lokalvårdare, köksbiträde eller i något annat serviceyrke. Just nu intensivutbildar Region Skåne vikarier i lokalvård.
Skåne • Publicerad 15 april 2020
Foto: Janerik Henriksson/ TT

Behovet är stort av extrapersonal under coronakrisen. Samtidigt måste vikarierna få rätt utbildning för att klara hygienrutiner med mera. Under tre dagar har drygt 80 vikarier fått gå en skräddarsydd intensivutbildning.

– Det gäller att rusta de nya medarbetarna med kunskaper i hur man gör korrekt städning, men också hur det är att ge sig ut och arbeta med skyddsutrustning i smittsamma miljöer, säger Elisabeth Lindskog, verksamhetsutvecklare på Regionservice, i ett pressmeddelande.

Annons

Via regionens Hjälp till-sida på Skane.se har totalt 2 600 personer anmält intresse för att jobba inom serviceyrken som lokalvårdare, köksbiträde och servicevärd. Rekryteringsprocessen har snabbats upp. Kandidater väljs ut, intervjuas, anställs och utbildas under några få dagar och kan sedan börja arbeta.

En annan yrkesgrupp som inte alltid uppmärksammas är de biomedicinska analytikerna. I Region Skåne arbetar 700 biomedicinska analytiker med att hantera och analysera prover. ”Just nu är analyserna extra viktiga för att förhindra spridning av covid-19”, påpekar Region Skåne i pressmeddelandet.

Under onsdagen hade antalet konstaterade fall av covid-19 stigit med tolv till 471 i Skåne. Antalet personer som vårdas på sjukhus hade ökat med tre och är nu totalt 75. Av dem finns 23 i intensivvården. Ingen ytterligare har avlidit.

På Centralsjukhuset i Kristianstad vårdas lika många med covid-19 som under tisdagen, sju patienter, varav fyra i intensivvård.

Enligt Folkhälsomyndigheten hade Skåne på onsdagen 34,9 konstaterade fall per 100 000 invånare, jämfört med 26,6 fall per 100 000 invånare förra tisdagen.

Covid-19

Region Skånes siffror 15 april

Gårdagens siffror inom parentes.

Antal konstaterade fall: 471 (459)

Antal patienter med covid-19 på sjukhus: 75 (72) varav 23 (22) i intensivvård

Antal patienter med covid-19 som avlidit på sjukhus: 32 (32)

Källa: Region Skåne

Här saknas innehåll

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons