Annons

2000 såg giftormar och familjeödlor

Runt 2000 personer besökte Expo Syd när tropikdjuren och reptilfantasterna för fjortonde året intog Yllan. I myllret i lokalen såldes både giftormar och gulliga familjeödlor och en hemlös sköldpadda sökte en ny ägare.
Kristianstad • Publicerad 29 augusti 2009
Foto: 
Ett impulsköp. Ingo Blom har just prutat till sig en giftorm av arten Puffadder. Den lilla ormen kommer att växa och få ett midjemått på cirka 40 centimeter. Bilder: Bosse Nilsson
Ett impulsköp. Ingo Blom har just prutat till sig en giftorm av arten Puffadder. Den lilla ormen kommer att växa och få ett midjemått på cirka 40 centimeter. Bilder: Bosse NilssonFoto: 
Henrik Höglund och Simon Magnusson från Uppsala är intresserade av att avla fram olika morpher, färgkonstellationer, på sina majsormar.
Henrik Höglund och Simon Magnusson från Uppsala är intresserade av att avla fram olika morpher, färgkonstellationer, på sina majsormar.Foto: 

– 500 kronor kostar den, säger den tyske försäljaren och pekar på ormen i lådan. Ge mig ditt pris!

– Okej, 400 kronor kan du få, säger köparen och möts av en handskakning som tecken på överenskommen affär.

Annons

Den svaga kronan har sin inverkan även på Skandinaviens största tropikmässa och de utländska försäljarna var något färre i år. Men trots det var handeln med de eftertraktade djuren i full gång under lördagen.

I det här fallet heter köparen Ingo Blom och har just prutat till sig en giftorm av arten Puffadder.

– Ja, blir du biten av den går det inte alls bra för dig, säger han.

Hemma i Borås har Ingo Blom redan en pojkorm av samma art och nu var det dags, tyckte han, att pojkormen får lite sällskap av en tjej. Puffaddern var ett rent impulsköp men minst fyra andra köp är sedan tidigare planerade att utföras under dagens lopp.

Ormar är ett stort, gammal och seriöst intresse för Ingo Blom. Giftormarna har han i en specialbyggd bur i ett specialbyggt rum och säkerheten är hög försäkrar han.

– Jag köper ju inte dem på grund av att de är giftiga. Folk skaffar ju inte häst för att den kan vara farlig och sparka dem i huvudet heller, säger han.

Bertil Carlsson är ordförande i Tropikföreningen Amazonas som arrangerar Expo Syd. Efter tidigare års klagomål från bland annat jordbruksverket har årets 85 försäljare informerats om de högre kraven för djurhållningen. Lådorna får inte vara för små, förbjudna djur får inte säljas och så vidare.

– De som tycker att vi har för jobbiga regler har nog sållat bort sig själva och kommer inte längre hit, säger han och beskriver Expo Syd som en julafton för reptilmänniskor.

Men alla vill så klart inte ha en giftorm. Numera är det många barnfamiljer som har dem som husdjur och då, berättar en försäljare, passar det bättre med en söt ödla som kan vara med framför tv:n.

Ett lite udda inslag bland försäljarna är Ida Lilja som är på plats för att göra reklam för "En andra chans" där djur, av alla möjliga sorter, får en andra chans till ett bra liv när deras första ägare inte längre vill ha dem eller behandlar dem illa.

Annons

– Vi vill uppmärksamma folk på att vi finns och just nu är vi i akut behov av fler jourhem till djur som behöver tas om hand snarast, säger hon.

Det allra vanligaste är att hon får ta emot hemlösa katter men på Expo Syd tar hon chansen att hitta ett nytt hem åt Sköldpaddan Botvid som hittades när han var på väg över en trafikerad väg i Sölvesborg. Huvudpersonen själv har fått stanna på sitt jourhem men en lapp med bild visar att här finns en sköldpadda som behöver en ansvarsfull ägare.

Vid tillbehörsavdelningen står Emil Krona tillsammans med sin storasyster Sara krona. I dag blir det inget djurköp för honom men han ska köpa sand till terrariet där hemma där hans Skäggagam redan bor.

– Det är kul att ha en ödla men den gör inte så mycket. Äter, sover, bajsar men sen ibland så bråkar den med katten, säger han och ler finurligt.

John Palm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons