Annons

"24000 ton ris ska produceras varje år"

Alla var där. Utom landshövdingen. I stället fick länsöverdirektör Liselott Reiter trycka på knappen och inviga risfabriken.
Kristianstad • Publicerad 20 januari 2004
Vd-möte. Conny Famm från Länsförsäkringar och Bo Bengtsson, Kristianstads Sparbank, diskuterar ny risfabrik i Åhus.
Vd-möte. Conny Famm från Länsförsäkringar och Bo Bengtsson, Kristianstads Sparbank, diskuterar ny risfabrik i Åhus.Foto: 
Thomas Lindeen, ISA, träffar tillväxtkommunalrådet Michael Anefur (kd).
Thomas Lindeen, ISA, träffar tillväxtkommunalrådet Michael Anefur (kd).Foto: 
Vd för hamnen, Krister Andersson, hälsar på Hässleholms kommunalråd Bengt Andersson (s) och Kjell-Åke Johansson.
Vd för hamnen, Krister Andersson, hälsar på Hässleholms kommunalråd Bengt Andersson (s) och Kjell-Åke Johansson.Foto: 
Med ett enkelt tryck på knappen kunde Liselott Reiter dra igång alla maskinerna som brummade, vibrerarade, rasslade och rensade ris i fabriken.BILDER: LASSE OTTOSSON
Med ett enkelt tryck på knappen kunde Liselott Reiter dra igång alla maskinerna som brummade, vibrerarade, rasslade och rensade ris i fabriken.BILDER: LASSE OTTOSSONFoto: 

När det senaste flaggskeppet i Åhus hamn, risfabriken, invigdes i måndags skedde det inför företrädare från såväl politik, offentlig förvaltning och näringsliv inom nordöstra Skåne.

– Här ska vi producera 24000 ton ris om året när vi drar igång med treskift. Inledningsvis blir det tvåskift, och vi kommer att rekrytera 24 personer den närmaste tiden, förklarade vd-n Makhdoom Abbas när han stod i byggnaden som under 90-talet var Österledterminal.

Annons

Tillsammans med två andra investerare har han satsat 30 miljoner kronor på fabriken. Efter att Klaipedafärjan ändrade rutt har byggnaden stått öde – till dess företaget Amanat Nawaz Rice från Pakistan i april presenterade planerna på en risfabrik i Åhus. En nyhet som möttes med skepsis från sina håll.

– Vi får många brev med frågor från olika företag, sa Thomas Lindeen från ISA, Invest in Sweden Agency, under invigningstalet.

– Normalt förstår man varför företag vill etablera sig i Sverige. Men här tog det ett tag innan jag insåg varför.

Orsaken är att slippa de höga tullar som drabbar produkter från tredje land. Genom att importera basmatiris och bereda livsmedlet i Sverige klassas det som berett inom EU. Ombyggnaden av Österledterminalen pågått länge. I exempelvis fem månader har Muhammad Nawaz Akram eller hans anställda varit på plats för att montera alla maskiner som ska tvätta, rensa, sortera, polera och paketera riset.

– Vi har 40 procent av marknaden i Pakistan. Men här är vi förstås inte lika välkända, förklarade han. Kjell-Åke Johansson från Etableringsservice nordost var också nöjd med att äntligen se fabriken i gång.

– Det har blivit några problem under tiden, som att få arbetstillstånd till de pakistanier som hittills rekryterats. Men allt har löst sig och alla har varit positiva.

Efter alla tal kunde den sjuke landshövdingens stand-in Liselott Reiter trycka på knappen som drog igång de krämfärgade maskinerna och låta det gyllene guldet från Pakistan förvandlas till vitt ris i Åhus hamn.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

ÅHUS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons