Annons

2,6 miljarder sätts in på skåningarnas konton

Kristianstad • Publicerad 20 januari 2004

Det finns 2,6 miljarder skäl för skåningarna att vara uppmärksamma nästa vecka. För då sätts det in så många kronor på premiepensionskontona.

I år är det totalt sett 22,2 miljarder kronor som ska placeras i de olika fonderna för svenskarna. Varav skåningarna står för 2,6 miljarder, eller i snitt 4722 kronor per person.

Annons

– Det är inkomsten från 2002, som deklarerades 2003, som nu ska placeras 2004, säger Rune Lindohf från Premiepensionsmyndigheten, PPM.

Det är 2,5 procent av de pengar som sätts undan för pensionen som du själv får bestämma hur du vill placera.

Pengarna placeras i fonderna efter hur man tidigare har placerat sina pengar. Den som vill ändra fördelningen kan göra detta fram till torsdag klockan 18.

– Då kan man välja om man vill ändra fondfördelning, eller föra över till andra fonder. Men vi brukar rekommendera att man väntar till efter måndag, då de nya pengarna kommit in. Då kan man se exakt hur mycket som kommit in och fördela just dessa medel. Som vanligt gäller att det är maximalt fem fonder man kan placera i.

Nästa måndag sätts pengarna in och på fredagen beräknas alla köp vara klara.

Men det finns ständigt möjlighet att byta fonder, eller fördelning. Trots möjligheten är det få som utnyttjar denna.

– Man kan väl säga att det är ett fåtal som gör förhållandevis många byten, och flertalet byter inte alls. Totalt hade vi 356585 byten i fjol, säger Rune Lindohf. Då ska man tänka på att det finns 5,2 miljoner personer i systemet.

– Det viktiga är att man tänker över vilken risknivå man vill ha. Och när man får sina värdebesked, att man inte får panik och gör sina byten på tre minuter. Ta god tid på dig, beställ gärna vår fondkatalog och gå igenom alla fonder på nytt i lugn och ro, uppmanar Rune Lindohf.

Sedan majoriteten svenskar satte sina pensionspengar i fonder under 2000 har värdet sjunkit drastiskt. Vid utgången av 2000 hade skåningarnas kapital sjunkit till 95 procent av anskaffningsvärdet. Med de kommande börsrasen blev värdet 88 procent 2001 och 63 procent 2002.

– Men nu har det börjat vända och vi närmar oss det ursprungliga. I slutet av 2003 var värdet uppe i 82 procent av det ursprungliga, säger Rune Lindohf.

Annons

Den som inte gjort något eget val av fonder har fått sina medel placerade hos sjunde AP-fonden. Den fonden har gått som genomsnittet, och ligger också på kring 82 procent.

Clifford Johansen

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons