Annons

42-årig kvinna åtalas för dödsolycka i Horna

Kristianstad • Publicerad 10 januari 2001

Det blir rättsligt efterspel till dödsolyckan på länsväg 118 i Horna på trettondagsaftons eftermiddag förra året.

En 42-årig kvinna åtalades i går vårdslöshet i trafik och för vållande till den andre bilförarens död. Kvinnan nekar till brott och uppger i polisförhör att hon inte förstår vad hon skulle kunna göra för att undvika olyckan.

Annons

Åklagare Lars Björklund menar dock att kvinnan genast borde stannat vid vägkanten när hon började känna sig trött.

–Hon körde emellertid vidare. Därmed har brustit i omsorg och varsamhet i trafiken och orsakat såväl frontalkollisionen som den mötande bilistens död, hävdar åklagaren.

Det var vid 15-tiden på trettondagsafton som den 42-åriga kvinnan körde hemåt från arbetet i Kristianstad till bostaden i Åhus. Strax före Olas väg i Horna började hennes stora Volvo dra sig över på den vänstra körbanan. Där frontalkolliderade den med en mindre bil med en ensam förare. Kollisionen blev fruktansvärd och den mötande bilens motor och framsäte trycktes ihop totalt. Bilföraren, en kvinna i 55-årsåldern klämdes fast i vraket. Hon visade först svaga livstecken på olycksplatsen, men hennes liv gick inte att rädda.

Åklagaren kommer att kalla två vittnen till rättegången. Det är den bilist som först kom till olycksplatsen och en polis som pratat med kvinnan innan hon fördes bort i ambulans. Detta för att bevisa att kvinnan omedelbart efter olyckan sagt något i stil med att ”jag var så trött, jag måste ha somnat”.

Kvinnan vill nämligen i polisförhör inte tillstå att hon uttalat sig så. Hon menar, tvärt om, att hon inte alls kände sig trött när hon började köra mot Åhus, men säger att hon efter Hammar inte minns något av färden förrän hon satt skadad i diket i Horna. Den 42-åriga kvinnans teori är att hon drabbats av en plötslig sjukdom som gett henne ”sänkt medvetandegrad”.

Hon har därför på eget initiativ genomgå mycket noggranna undersökningar med bland annat datortomografi av hjärnan och EEG. Alla värden var dock normala.

Den undersökande läkaren i neurologi på centralsjukhuset drar därför samma slutsats som socialstyrelsens specialist: att det mest sannolika är att kvinnan drabbats av spontansömn, alltså somnat vid ratten.

Trafikpolisens undersökning av den bil kvinnan körde har inte kunnat påvisa några tekniska brister som skulle kunnat bidra till olyckan.

Därmed kan hon, enligt åklagaren, inte gå fri från ansvar för dödsolyckan.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons