Annons

ABK betalar ekonomichefen 396 000

Kristianstad • Publicerad 31 januari 2004

ABK:s styrelse godkände under torsdagens styrelsemöte att bolaget betalar ut 396000 kronor till den avgående ekonomichefen Per Persson. Beslutet togs i full politisk enighet.

Ekonomichefen Per Persson slutade efter att det i Kristianstadsbladet framkommit att han varit med om att starta ett privat fastighetsbolag. Per Persson sa upp sig och får nio månadslöner, motsvarande 396000 kronor, i avgångsvederlag.

Annons

– Problemet är att det kan råda delade meningar om vilka skäl som finns för att ge en människa avsked. Här handlar det om en ekonomichef som jobbat här i många år. Det man kan vara tveksam till är att det inte finns några oegentligheter. Däremot har han brutit mot en fastställd policy och ljugit för sin chef när han blivit tillfrågad, säger styrelsens ordförande Sven-Erik Bergkvist (s).

Arbetsrättsjurister har varit inkopplade.

– Ett sådant här fall kan bli knivigt att lösa, det kan ta upp till två år innan det behandlas i arbetsdomstolen, och förlorar man där kan man få betala 36 månadslöner i stället. Därför tyckte styrelsen det här var skäligt. Ekonomichefen har dessutom gjort ett bra jobb.

Men han har ljugit för sin arbetsgivare?

– Ja, han blev tillfrågad om han startat bolaget, och då nekade han. Men vi måste tro på vår personal före journalister, säger Sven-Erik Bergkvist.

Förstår då inte styrelsen och vd-n att en sådan uppgörelse sticker i ögonen på alla vanliga löntagare?

– Om det blir en konflikt och den dras ända upp till AD, då kan det ta två år. Hur mycket tid och kraft tar inte det från den övriga verksamheten?

– Vi är som arbetsgivare ledsna över det som har hänt. Vi har också förståelse för de synpunkter som förts fram. Men vi har samtidigt utgått från vad som är bäst för ABK, säger Leif Persson.

Clifford Johansen

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons