Annons

ABK kan få ordna flyktingbostäder

Arbete och välfärdsförvaltningen klarar inte av att ordna bostäder åt socialt utsatta och flyktingar. Nästa år behövs 117 lägenheter. Nu vill de lägga över ansvaret på ABK.
Kristianstad • Publicerad 16 december 2016
ABK har ännu inte tagit del av förslaget från arbete och välfärdsförvaltningen.
ABK har ännu inte tagit del av förslaget från arbete och välfärdsförvaltningen.

Redan idag är bristen tydlig. Kommunfullmäktige har fattat beslut om att införa "Bostad först", en metod där missbrukare erbjuds boende, behandling och stöd. Men på grund av bristen på tillgängliga bostäder har metoden inte kunnat genomföras.

Detsamma gäller "Ungbo", där ungdomar mellan 16 och 20 år som inte kan bo hemma ska erbjudas boende i egen lägenhet med regelbunden tillsyn av personal.

Annons

Arbete och välfärdsförvaltningen har också haft stora svårigheter att klara av att erbjuda lägenheter till de 77 personer som enligt den nya bosättningslagen ska anvisas till Kristianstads kommun, enligt chefen Merete Tillman.

– Det har kommit 55-60 personer. Det är korridorboende för en hel del. Vi har också, via C4 Teknik, fått hyra in dem hos privata värdar.

Nästa år lär situationen inte förbättras. Då ska 137 flyktingar anvisas till Kristianstads kommun. Det innebär att det finns ett behov av ytterligare 100 bostäder nästa år.

Därutöver beräknar förvaltningen att det behövs ytterligare 17 lägenheter för att kunna genomföra Bostad först och Ungbo samt till jourlägenheter till våldsutsatta och barnfamiljer med bostadsproblem.

Hur stort behovet är de följande åren är oklart.

– Men vi behöver ha en lösning ganska snabbt, säger Merete Tillman.

I ett förslag till arbete och välfärdsnämnden konstaterar Merete Tillman att det behövs en organisation för att kommunen ska kunna klara sina lagstadgade åtaganden vad gäller att tillgodose tillgången på bostäder.

Hon lägger också två förslag, där det ena är att skapa en egen kommunal organisation för ändamålet, enligt samma modell som Malmö stad. Det andra alternativet är att ABK får ansvaret. Det är också det Merete Tillman föredrar.

"Den kompetens som finns i den organisationen är den bästa för att lösa ett kommunalt åtagande som för närvarande haltar", skriver hon.

Har du pratat med ABK om detta?

Annons

– Inte just om denna skrivelse, men vi har haft diskussion med ABK om behovet, svarar hon. Jag vet inte var det här landar, men vi behöver hjälp.

Karl-Henrik Persson är ABK:s bolagsjurist. Han konstaterar att det inte är lätt att kommentera arbete och välfärdsförvaltningens tankar eftersom "förslaget inte har kommunicerats till oss".

– Men problematiken har diskuterats tidigare, liksom möjliga lösningar.

Men vad säger ni om det här uppdraget, om det till exempel skrivs in i ägardirektivet?

– Om det skrivs in i ägardirektivet så följer vi naturligtvis det. Men det kommer att krävas policyändringar också, exempelvis vad gäller vårt kösystem, och sådana kan bara beslutas i ABK:s styrelse, säger Karl-Henrik Persson. Mer än så kan jag inte kommentera i nuläget.

Fakta

Behovet av bostäder 2017

För flyktingar som anvisas enligt bosättningslagen: 100 lägenheter

Bostad först: 5 lägenheter

Ungbo: 5 lägenheter

Jourlägenheter: 1-2 lägenheter

Övriga bostadssociala insatser: 4-5 lägenheter

Källa: Arbete och välfärdsförvaltningen

Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons