Annons

Affär på landet kan få stöd av mentor

Kristianstad • Publicerad 17 januari 2004

Projektet "Affär på landet" har nått Skåne. I fjol gjordes en förstudie och i dagarna går ett brev ut till inventerade butiker på landsbygden.

FLF (Föreningen landsbygdshandelns främjande) bildades 1982. Bakom denna förening står idel tunga aktörer: Ica, Coop, Axfood, Livsmedelshandlareförbundet, Dagligvaruleverantörernas förbund, LRF och Konsumentverket.

Annons

Riksdagens samtliga partier är överens om att "hela Sverige ska leva" och då kan det ju vara bra med en butik här och var även på landsbygden. Om någon ska kunna bo kvar.

Men hur driva butik på landet? Kristianstadsbladet har nyligen berättat om svårigheterna för Svensköps livs, som förmodligen kommer att läggas ner vid månadsskiftet. Så här beskriver FLF situationen:

"Runt om i Sveriges landsbygd finns eldsjälar som håller butiker vid liv. Situationen för lanthandlarna är inte enkel. Vardagen är hård och slitsam Det är svårt att få ihop ekonomin. Kundunderlaget krymper och oftast är det svårt eller omöjligt att svara upp mot konkurrensen från större samhällens lågprisbutiker."

Men FLF nöjer sig inte med att beskriva situationen; man försöker göra något åt den också. Därför driver man projektet "Affär på landet". Det går ut på att man utbildar mentorer, som i sin tur ska se till att lönsamheten hos utvalda butiker på landsbygden blir bättre. Mentorerna är ofta för detta lanthandlare.

Projektet startade 2002 genom att regeringen anslog 20 miljoner till länsstyrelserna för programmet. I Region Skåne genomfördes en förstudie 2003. I den ingår en inventering av landsbygdsbutiker. De butiker som finns på listan kommer inom kort att få ett brev där man undersöker intresset.

I nordöstra Skåne finns följande butiker med på inventeringslistan, samtliga inom Kristianstads kommun: Matöppet, Önnestad, Ica Kuranten, Arkelstorp, Broköps lanthandel, Ö Sönnarslöv, Vanneberga Handelsbod, Rinkaby Livs, Matboden Huaröd, Nya Yngsjöhallen, Ica Nära, M-K Livs, Everöd, Maglehems lanthandel, Everöds lanthandel, Vånga Närköp samt Handlaren i Linderöd.

Handläggare på Region Skåne är Jan Seebass, enheten för näringslivsutveckling.

Ulf Norenius

044-18 55 69

ulf.norenius@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons