Annons

Åhus.com ger ut "Längtan Åhus"

Åhus.com omsatte förra året drygt 1,4 miljoner kronor. Av dessa gick 400000 kronor till kansliet med bland annat en halvtidsanställd medarbetare.
Kristianstad • Publicerad 8 januari 2004
Åhus.com har en halvtidsanställd koordinator: Bengt Klingheim.Bild: Peter Åklundh
Åhus.com har en halvtidsanställd koordinator: Bengt Klingheim.Bild: Peter ÅklundhFoto: 

– Genom egen sponsring, ideellt arbete, bidrag i form av varor, tjänster, arbetsinsats, deltagande och igångsättning av olika evenemang samt medlemsavgifter har Åhus.com genererat 936380 kronor, säger koordinator Bengt Klingheim.

– Kristianstads kommun har bidragit med 500000 kronor, vilket gör 1436380 kronor.

Annons

– Till det kan dessutom läggas den ekonomiska effekten av att boende, turister, företag, med flera, väljer att spendera tid och pengar i Åhus i samband med olika evenemang. Åhus.com har en historia som sträcker sig tillbaka till 1982, då krögare på orten inledde ett samarbete. Två år senare vidgades cirkeln och en av dem som valdes in i styrelsen var Alf Andersson, som fortfarande är verksam där och som vice ordförande.

– I samband med Three Island Race i slutet av 80-talet kom vårt första ekonomiska bidrag från kommunen, säger Alf Andersson.

– Det späddes på ytterligare inför 850-årsjubileet år 1999.

Jubileumsåret engagerade som mest 150 personer och som kronan på verket fick Åhus besök av kungaparet.

– Det blev ett mycket lyckat arrangemang med kungen och drottningen, men samtidigt hände det så många saker under hela året, säger Alf Andersson.

Och just det faktum att det händer evenemang och aktiviteter i Åhusregionen under hela året är Åhus.coms målsättning, där föreningen ska svara för den övergripande samordningen i syfte att stödja och stimulera olika föreningar, organisationer och näringsliv.

För 2004 planeras återkommande projekt som nyårsdoppet, Åhusdraget, Kick off, Midsommarafton på torget, Crazy Race, Sommarbandy, Åhus Beachhandboll Festival, Åhus Omland, Ålafestivalen för elfte gången, hamnfesten, Alla Helgons dag, julskyltningen och Big Bang.

– Vi har inga kommersiella intressen och är helt politiskt oberoende, säger ordföranden Per Faust. Bidraget på en halv miljon om året från kommunen är en viktig grundplåt i verksamheten och för 2004 har Åhus.com ansökt om 600000 kronor. Samtidigt vill föreningen ha en bidragsgaranti för dessa belopp för åren 2005 och 2006.

– Bland annat ska vi komma ut med en ny broschyr - "Längtan Åhus" - nu i början av året, berättar Bengt Klingheim.

Verksamheten är påverkbar av Åhusborna själva och dessutom kan Åhus.com ge stöd åt och stimulera en rad olika verksamheter. Numera har hemsidan www.ahus.com många besökare och mycket information kan hämtas där.

Annons

– Men jag ser ändå gärna att föreningar och företag i Åhus blir ännu bättre på att informera mig om vad som är på gång, i syfte att vi ska bli ännu mer heltäckande.

Basen för Åhus.coms verksamhet utgörs av alla verksamma i Åhus, det vill säga boende, fritidshusägare, företag och föreningar. För alla dessa är Åhus.com den samlade organisationen.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons