Annons

Åhus hamn avspärrad efter gaslarm

Kristianstad • Publicerad 29 januari 2001

ÅHUS. Hamnen i Åhus spärrades av under tre timmar under söndagen.

Räddningstjänsten hade fått ett larm om en flaska acetylgas som läckte aceton ombord på ett mudderverk, som stod i närheten av haminloppet. Avspärrningen gällde längs kajen och med ett riskavstånd på 300 meter och skedde mellan klockan 16 och 19.

Annons

Det var i samband med personalens servicearbete som det kom aceton ur munstycket på flaskan. Eftersom flaskan var varm i botten fanns det risk för att den skulle explodera till följd av sönderfall av acetylen.

–Vi sänkte ner flaskan i vattnet och det innebar att explosionsrisken blev relativt liten, förklarar brandingenjör Anders Pålsson på Kristianstads Räddningstjänst.

Flaskan sänktes ner i hamnbassängen och bogserades sedan ut i havet ett par kilometer utanför hamnen.

–Där får den ligga i två dygn tills den är tillräckligt avkyld så att vi kan bärga den. Vi har inte bestämt vad vi ska göra med flaskan, gasföretaget vill förmodligen undersöka och analysera vad det hela berott på.

Flaskan är utmärkt med en boj och ligger på en normalt inte trafikerad plats. Sjöräddningscentralen har gått ut med varningsmeddelanden för att varsko sjöfarten.

Det var en intersiv söndag för Räddningstjänsten.

På söndagskvällen gick ett larm från Danogips i Åhus. Det hade fattat eld i en fläkttrumma på företaget. Elden kunde snabbt släckas och enligt vakthavande polisbefäl i Kristianstad föreligger inte misstanke om brott.

Fredrik Björnsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons