Annons

Åhus hamn – belastning eller framtidsmotor?

Åhus hamn - framtidsmotor eller belastning. Det är en viktig fråga som åhusborna skall diskutera på ett stormöte den 18 och 22 januari.
Kristianstad • Publicerad 10 januari 2001
Hoppas på konstruktiva träffar. När framtiden om hamnen i Åhus skall diskuteras så hoppas från vänster Roland Nilenheim, inhyrd konsult av Åhus Hamn och stuveri, Anders Bengtsson från kommunens stadsarkitektkontor, Bengt Klingheim från Åhus. com samt Mats Andersson, Åhus Hamn och stuveri på en konstruktiv och givande diskussion. Bild: RONNIE SMITH
Hoppas på konstruktiva träffar. När framtiden om hamnen i Åhus skall diskuteras så hoppas från vänster Roland Nilenheim, inhyrd konsult av Åhus Hamn och stuveri, Anders Bengtsson från kommunens stadsarkitektkontor, Bengt Klingheim från Åhus. com samt Mats Andersson, Åhus Hamn och stuveri på en konstruktiv och givande diskussion. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Det är Stadsarkitektkontoret och Åhus. com som inbjuder till två kvällar, på Åhusgården, med diskussioner om hamnens framtid.

–Syftet är att allmänhet och berörda parter skall kunna ge sin syn på hamnens framtida utveckling. Vi har medvetet sparat hamnfrågan som sista programpunkt i projektet Åhus 2024, berättar Bengt Klingheim inom Åhus. com.

Annons

Åhusborna har givetvis inbjudits, liksom representanter för natur, kultur, bebyggelse, industri, trafik och färjeläge i hopp om att kunna ge en konstruktiv och rättvis bild av hamnen idag och i framtiden.

–Vi räknar med att mellan 300 och 400 personer skall komma till Åhusgården. Det är en viktig fråga för åhusborna så vår förhoppning är att alla som har möjlighet kommer, fortsätter Bengt Klingheim. Hamnfrågan har under flera år varit en brännhet fråga i badortssamhället.

Träffarna ingår som en del i projektet med en ny översiktsplan för Åhus tätort - Åhus 2024. Översiktsplanen är en kommunal vision om hur mark och vatten långsiktigt skall användas på bästa sätt.

Planeringen syftar till att skapa förutsättningar för hållbar utveckling. Synpunkter från träffarna kommer att sammanställas och vägas med andra allmänna intressen för att ligga till grund för planförslaget. Översiktsplanen antas av kommunfullmäktige.

Projektarbetet Åhus 2024 startade 1999 när Åhus. com fick en förfrågan från kommunen om man ville driva detta tillsammans med kommunen. Det sade man ja till varvid fyra grupper inom olika områden bildades.

–Vi vill understryka att många framfört intressanta framtidsperspektiv och att vi lärt oss mycket om Åhus. Vi har fått grepp om vad som är viktigt och mindre viktigt, påpekar Bengt Klingheim.

Grupperna har samlats vid flera tillfällen där olika saker ventilerats.

Nu går arbetet mot sitt slut. Men ännu återstår dock lite arbete innan en träff med politikerna och deras referensgrupp skall äga rum. Bland annat skall hela materialet sammanfattas, åhusborna skall få en broschyr och hela sammanställningen läggs ut på Internet.

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons