Annons

Ålakusten ett steg närmare att bli världsarv

Ålakusten har kommit ett steg närmare sin strävan att hamna på Unescos lista över globala, immateriella världsarv. Föreningen har nämligen blivit ackrediterad och får nu en rådgivande funktion inom Unesco.
Åhus • Publicerad 23 september 2020
Ålakusten är delen mellan norra Åhus och Stenshuvud. En förening bakom kämpar för att den ska bli klasssad som immateriellt världsarv.
Ålakusten är delen mellan norra Åhus och Stenshuvud. En förening bakom kämpar för att den ska bli klasssad som immateriellt världsarv.Foto: Victor Lindstammer

Ålakustens kulturarvsförening har kämpat och lyckats med att få ålfisket längs Ålakusten uppfört på förteckningen över immateriella kulturarv i Sverige. Det vill säga ett kulturarv som inte går att ta på fysiskt, men som lever och överförs mellan människor, till exempel traditioner, kunskaper och erfarenheter.

Nästa steg är att få FN-organet Unesco att ta med Ålakusten på listan över globala, immateriella världsarv. I septembermötet med Unesco bestämdes nyligen att Ålakustens kulturarvsförening skulle ackrediteras som NGO. Det vill säga att den klassas som en ideell förening som får en rådgivande roll och blir en remissinstans.

Annons

63 organisationer sökte och 35 blev godkända. Totalt finns det nu 193 föreningar i världen med denna status. Varav två i Sverige.

Men vad innebär det här för Ålakustens kulturarvsförening?

– I princip kan man se det som en form av kvalitetsstämpel på organisationen. Det är oerhört mycket uppgifter och dokument som de ska ha in innan ackrediteringen, säger vice ordförande Per Malmer.

– Sedan kommer vi att involveras mer i arbetet, kallas till kommittémöten. Då kan vi knyta kontakter, nätverka och se hur man jobbar med kulturarv från andra håll i världen och få inspiration.

Är ni ett steg närmare att bli ett världskulturarv?

– Rimligen. Vi blir mer kända på det här viset, vi kommer närmare beslutsfattarna i organisationen. Men sedan är det regeringen som bestämmer vilka svenska kulturarv som ska nomineras till Unesco, säger Per Malmer.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons