Annons

Äldreboomen kräver nya idéer

Idag publiceras den sista delen i Kristianstadsbladets serie om äldreomsorgen i kommunen. Politikerna Göran Wagermark (s), och Barbro Kärrstrand (fp), blickar framåt och berättar om sina visioner och drömmar om framtidens äldreomsorg. Birgitta Brännström Forss berättar om Framtidsprojektet och vi får veta mer om volontärarbete i Kanada. Tidigare artiklar har varit publicerade den 9, 10, 12, 13 och 16 januari och har handlat om särskilt boende, hemtjänst, det delade ansvaret mellan regionen och kommunen, en vanlig arbetsdag för personalen inom äldreomsorgen samt de anhörigas roll i äldreomsorgen.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2001
Att vara volontär. Torbjörn Pelow berättade tillsammans med Catherine Shaver hur man skulle kunna överföra den kanadensiska modellen till Sverige.Foto: 
Från Kanada. Catherine Shaver från Kanada berättade om sina personliga erfarenheter av volontärarbete i Kanada. Där arbetar varje tredje person som volontär inom någon samhällssektor.Foto: 
Många var intresserade av den kanadensiska volontärmodellen som presenterades i Östermalmskyrkan igår. Bänkarna var fullsatta och engagemanget stort.Foto: Fulla hus.

Det väntar en äldreboom i framtiden och det gäller för kommunerna att förbereda sig redan idag.

I Kristianstad finns Framtidsprojektet som ska inspirera invånarna att ta ansvar för sitt åldrande och hjälpa till att hitta nya former för att bemöta det växande omsorgsbehovet.

Annons

Igår presenterade de en kanadensisk volontärmodell inför fulla hus i Östermalmskyrkan.

De äldre kommer under de närmsta åren att bli allt fler, framförallt i åldersgruppen 65–79 år.

En befolkningsprognos visar att år 2000 fanns 9486 i åldern 65–79 i Kristianstad kommun. Motsvarande siffra år 2015 visar 12155 personer. Ökningen medför att kommunen måste planera långsiktigt. Hur ska äldreomsorgen se ut i framtiden, vem ska sköta vad och hur kan man utveckla nya samarbetsformer?

Som ett led i planeringen startade 1998 Framtidsprojektet, i syfte att ta fram en strategi för hur det ökande åldrandet bör bemötas i Kristianstad kommun.

– Vår målgrupp är i första hand de blivande äldre. Vi vill inspirera våra medborgare till att förbereda sig inför åldrandet, säger Birgitta Brännström Forss, projektledare. Idag finns det en alltför stor tilltro till att samhället ska tillfredställa alla våra behov. Men vi har alla ett ansvar för att den tredje åldern ska bli kvalitativ. Inte bara för oss själva utan även för varandra i samhället. Under de gångna åren har olika samverkansgrupper bildats, en föreläsningsserie och studiecirklar om att ”Må bra på äldre dar” har startat samt kurser för cirkelledare. Dessutom har de tagit fram boken ”Hur vill du leva i framtiden” som under våren ska spridas bland kommuninvånarna.

– I den finns det plats att skriva ner egna reflektioner och sedan kan man skicka in den till förvaltningen så att vi kan ta del av funderingarna, säger Birgitta Brännström Forss. Det är ett demokratiskt sätt att arbeta och jag hoppas på nya synpunkter.

I väntan på invånarnas visioner fortsätter Framtidsprojektet att titta på olika modeller för att möta de, till antalet växande, äldre. Igår presenterades till exempel utvecklingsprogrammet ”Frivilliga och professionella hand i hand” i Östermalmskyrkan av Torbjörn Pelow och kanadensiskan Catherine Shaver. De berättade för en fullsatt kyrka, att i Kanada är mer än var tredje invånare, oavsett kön, ålder eller klass, volontärarbetare.

De fyller en enorm funktion som medmänniskor och vänner inom de flesta samhällssektorer, till exempel äldreomsorgen, handikappomsorgen och skolväsendet. Och detta, menar de, borde kunna överföras till det svenska samhället och förbättra för de äldre och personalen. – Volontärarbetare kan ge saker som inte personalen kan. Till exempel kanske inte så många inom personalen kan spela schack. Eller har tid för en promenad. Men det kanske en volontärarbetare har, säger Torbjörn Pelow.

– Det handlar absolut inte om att lägga över ansvaret på frivilliga istället för kommunen. Avsikten är inte att de ska ta över den professionella sjukvården utan att de ska vara guldkanten på tillvaron. Birgitta Brännström Forss hoppas att man ska kunna hitta en liknande modell som fungerar i Sverige.

Idag och tre dagar framåt ska fem personer från kommunen gå en kurs i Furuboda för att lära sig mer om den kanadensiska volontärorganisationen och för att se hur den skulle kunna tillämpas i Kristianstad kommun.

Annons

– Det är viktigt att alla känner sig trygga, säger Birgitta Brännström Forss. Att vi hittar en modell som passar vårt samhälle.

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

Av Terese Cristiansson 044-185500
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons