Annons

Åldringsrånare har slagit till igen

Åldringsrånare har hittills denna vecka slagit till på två platser i nordöstra och sydöstra Skåne mot människor som bor ensamma. Båda offren utsattes för våld, men klarade sig utan riktigt svåra skador.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2004

– Vi ser alltid mycket allvarligt på denna typ av brottslighet, eftersom offren är skyddslösa när beväpnade och desperata rånare tränger sig in och överraskar dem i deras hem, säger biträdande chefen för brottsroteln i nordöstra Skåne, Anders Swensson.

Strax före midnatt i måndags blev en 55-årig man i Slättaröd, utanför Bjärnum, rånad av två maskerade män som var beväpnade med ett avsågat hagelgevär och en kofot.

Annons

Rånarna slog honom med kofoten och hotade honom med vapnet för att han skulle öppna kassaskåpet. Rånarna band mannen innan de gav sig av. Bytet stannade vid en mindre summa.

Vid 19.30-tiden i tisdags utsattes en 84-årig dam för ett rån i sitt hem i Sjöbo. Två maskerade män trängde sig in i lägenheten och knuffade omkull damen. De sprayade även något i ansiktet på henne. Rånarna tvingades på flykten sedan damen tagit sig upp och lyckats dra av den ena rånarens luva. Det finns flera exempel från Sydsverige på senare år då liknande rån mot ensamma människor i deras hem slutat med både invaliditet och död.

– Vid sådana här brott sätter vi i inledningsskedet in alla tillgängliga polisresurser för att försöka få upp spår efter rånarna så fort som möjligt. Möjligheterna att klara upp brotten minskar ju längre tiden går, säger Anders Swensson.

Polisen arbetar på bred front med att förhöra offer, grannar och eventuella vittnen samt göra en undersökning av brottsplatsen i sökandet efter spår eller teknisk bevisning från rånarna. Dessutom kompletterar polisen den yttre verksamheten med så kallad inre spaning, alltså att man bland annat går igenom sina register och rannsakar minnet för att försöka lista ut vilka som kan ha varit i farten.

– Det är svårt att skydda sig mot rånare som har bestämt sig för att tränga sig in i ens hem och som är beredda att både hota och bruka kraftigt våld för att få sin vilja igenom, framhåller Anders Swensson. Han har dock några tips om hur man kan avskräcka rånare från att slå till.

– Den sociala gemenskapen är viktig, alltså att grannar hjälps åt att hålla uppsikt över vilka obekanta bilar och personer som rör sig i grannskapet. Dessutom rekommenderar jag att ha ordentlig ytterbelysning, gärna med rörelsedetektor. Man ska heller inte öppna ytterdörren för okända eller oväntade personer, särskilt inte om de kommer vid märkliga tidpunkter.

Rent allmänt avråder Anders Swensson människor från att förvara större summor pengar i hemmet.

– Den typ av rånare som slog till i exempelvis Bjärnum, väljer vanligen ut äldre människor som bor ensamma och ensligt. Dessutom går det ofta går rykten om att de tilltänkta offren har mycket pengar hemma. Ryktena har i de flesta fallen visat sig vara bara rykten utan någon substans, konstaterar Anders Swensson.

Lennart Svenezon

044-18 55 68

lennart.svenezon@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons