Annons

Anefur ska leda en utredning om självstyre

Kristianstad • Publicerad 23 januari 2001

–Det var bra i böran av 90-talet. Men sedan har kommunerna fått uppleva skattestopp, maxtaxor, förbud mot försäljningar och krav att ta över verksamhet från staten utan att få pengar för det. Det är det vi ska jobba med.

Det säger Michael Anefur, ledare för kristdemokraterna i Kristianstad. Nu har han fått ett uppdrag av kommunförbundet och landstingen i landet att utreda spelreglerna mellan stat och kommun. Den kommunala självstyrelsen i Sverige brukar betraktas som stark inte minst i ett internationellt perspektiv.

Annons

Men under de senaste åren har det vuxit fram en irritationer i kommuner och landsting över att staten fattat beslut över kommuners och landstings huvuden.

Detta inskränker kommunernas och landstingens möjligheter att styra verksamheterna. –Vi ska nu kartlägga vad som har hänt under de senaste åren, säger Michael Anefur.

–Det kommunala självstyret har minskat efter att ha varit bra i början av 1990-talet. Alla de ingrepp som staten vidtagit är ett hot mot kommunernas självstyre. Regeringen har bestämt över huvudet på oss om uppgifter vi ska ta över men utan att skicka med den påse pengar som krävs för att genomföra uppgifterna. Och kommunerna kan inte påverka i de här fallen. Michael Anefur, som är ordförande Svenska kommunförbundets och Landstingsförbundets gemensamma demokrati- och självstyrelseberedning ska nu tillsammans med en arbetsgrupp ta fram förslag till långsiktigt hållbara spelregler för ansvarsfördelningen mellan å ena sidan staten och å andra sidan kommuner, landsting och regioner inom framför allt välfärdsområdet. –Vi ska vara klara med vår utredning och med ett förslag i februari 2002, säger Michael Anefur, och vi hoppas att under tiden ha ett bra samtal med staten i frågan. Sverige är på ett sätt före Europa på många plan men det finns också mycket att diskutera.

Bertil Olsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons