Annons

Anställd säger upp sig - anser sig sextrakasserad

En man i förtroendeställning inom omsorgsförvaltningen anklagas för att sexuellt ha trakasserat en kvinnlig anställd. Fallet mörkades och nu har kvinnan sagt upp sig.
Kristianstad • Publicerad 2 december 2017 • Uppdaterad 7 december 2017

Det var 2012 som kvinnan deltog i rehab-samtal med arbetsgivaren. Med vid samtalet var också mannen, som inom ramen för sitt jobb erbjöd sig att stödja kvinnan på olika sätt.

Men samtalen mellan mannen och kvinnan kom inte bara att handla om stöd för arbetet inom omsorgen. Mannen ska enligt kvinnan också ha visat intresse för hennes extraarbete som bland annat massör och velat boka tid med henne. När kvinnan nekade och rekommenderade en annan massör, ska mannen ha sagt ”jag vill att du masserar mig”. Efter ytterligare ett nej från kvinnan ska mannen ha fortsatt att ringa henne och skicka sms, även sent på kvällarna.

Först fem år efter det inträffade fick den kvinnliga anställda en ursäkt.
Först fem år efter det inträffade fick den kvinnliga anställda en ursäkt.Foto: Bosse Nilsson
Annons

Den anställda tog upp mannens agerande med sin närmaste chef och två kollegor. Enhetschefen skrev ner vad som sades. Mannen skrev också ner en redogörelse kring hur han såg på det inträffade. Han beklagade om kvinnan ”tolkar detta på något oetiskt sätt” och ville be om ursäkt.

Båda redogörelserna landade nyligen hos Sofia Cederström, som är HR-chef på omsorgsförvaltningen. När Kristianstadsbladet begär ut handlingarna skriver Cederström i ett mejl att ärendet utreddes av den då ansvariga verksamhetschefen 2012, och att denne ”i samråd” med den kvinnliga anställda avslutade ärendet.

Men det förnekar kvinnan till Kristianstadsbladet:

– Det bara rann ut i sanden, säger hon.

Hon anser att mannen utnyttjat sin maktposition.

– Jag upplevde att han var mer intresserad av mig som person. Det är oprofessionellt och jag anser att det är sexuella trakasserier.

Hon får stöd av sin tidigare enhetschef som lämnade in de båda redogörelserna kring fallet nyligen.

– Det blev ingenting av detta 2012 efter att den dåvarande verksamhetschefen sa att ”det här pratar vi inte mer om”.

Enhetschefen säger att hon inte hade något särskilt mål med att lyfta upp ärendet igen.

– Men i de här metoo-tiderna kom jag att tänka på detta. Därför ville jag fråga min nya verksamhetschef vad jag skulle göra, säger hon. Jag kan ju inte döma eller värdera, men på något sätt borde det här ha klarats ut.

Annons

Hur ser du på att ärendet mörkades?

– Det här har jag varit illa till mods över i fem år. Det skulle aldrig ha tystats ner, säger enhetschefen.

När den kvinnliga anställda för några månader sedan var på ett nytt rehabsamtal deltog även mannen.

– Då kände jag bara att så här får det inte gå till. Därför har jag sagt upp mig.

HR-chefen Sofia Cederström medger nu att de uppgifter hon tidigare lämnat till Kristianstadsbladet var felaktiga. Hon ringde därför den kvinnliga anställda förra fredagen och bad om ursäkt för hur kommunen som arbetsgivare har agerat.

– Den då ansvariga verksamhetschefen har inte gjort någon återkoppling, vare sig till medarbetaren som gjorde anmälan eller till hennes chef. Det är extremt beklagligt.

Vad innebär det nu?

– Jag vill inte diskutera mer detaljer kring ärendet, eftersom det rör enskilda individer, svarar Sofia Cederström.

Annons

Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons