Äppelmusten sätter trenden
Gården i Rävninge, strax utanför Hästveda luktar sött och lite jäst från alla backar med äpplen som väntar på att pressas.
– Det är ett otroligt äppelår och de är väldigt saftiga, säger Christian Nilsson.
Hit till Grönalunds bi och musteri kan vem som helst som har äpplen lämna in sin frukt och lönmusta, alltså åka hem med ett par lådor färdig must utan att göra jobbet själv. Kravet är att äpplena ska vara rena och mogna, alltså inte stötta eller ruttna.
– De ska vara så fina att de går att stoppa direkt i munnen. Och helst höstäpplen, säger Christian och förklarar att sommaräpplen är för mjuka och passar bäst till mos.
Det hela började 2011 när paret såg en granne lämna skottkärra efter skottkärra med äpplen i skogen till älgarna. Så för att ta tillvara på frukten köpte de en press och började musta.
Eftersom det en gång i tiden fanns ett musteri Hästveda anade de att det kunde finnas privatpersoner med egna äppleträd och som vill lämna frukt till must. Något som visat sig stämma.
– Nu har det blivit ringar på vattnet, skrattar Christian.
Nu märker paret att intresset för att ta tillvara på frukt ökar, men så vitt de vet finns det inga andra musterier i området som tar emot äpplen från privatpersoner.
Plötsligt kommer en pickup. Det är familjen Erlandsson från Sjögård vid Tydingen som ska hämta sin must. Totalt blev det 470 liter som de lastar på släpet.
– Det känns väldigt gott att få sin egen must på våra äpplen, helt obesprutat, säger Lena Erlandsson och berättar att det finns frukt kvar på de 87 träden så att det kan bli aktuellt med en omgång till.
Kunderna kommer i en strid ström och de verkar glada att kunna ta tillvara på all frukt. Birgitta och Uno Karlsson från Killeberg besöker musteriet för första gången.
– Vi brukar äta upp äpplena men i år är det för många, säger Birgitta samtidigt som Maria väger skörden.
60 kilo äpplen har de plockat. För de kan de köpa ut 30 liter must.
De skrattar och säger att nio liter räcker gott och väl. Så Maria skriver en lapp där det står att Karlssons kan hämta resten vid ett annat tillfälle och lägger den i en liten låda.
Christian Nilsson tar med sig Birgitta och Uno Karlsson för att visa presseriet och musteriet. Först ska äpplena sorteras och tvättas, sen åker de in i krossen och pumpas vidare i pressen som fylls med vatten för att trycka ut juicen. Sen pumpas saften in i musteriet där den så småningom pastöriseras och tappas upp på flaska eller bag-in-box. Efter en viss väntan är den tredje pressen på plats vilket kommer att förenkla arbetet på musteriet.
Intresset för must ökar stadigt. Enligt Livsmedelsakademin växer mustnäringen med 40 procent vare år, framför allt är det den skånska musten som står i fokus. Runt 90 procent av all äppelodling finns i Skåne och här finns också de flesta musterier. Branschutvecklingen börjar likna den som ölbryggerierna har haft.
På Charlis bryggeri i Trolle Ljungby har bryggts det en del äppelmust och en och annan cider.
– Intresset är enormt för skånsk bryggproduktion. Framför allt är det cider som vi ser kommer att bli en trend. Det kan bli en lokal produkt på riktigt, äpplen har vi ju överallt här, här säger bryggaren Emil Israelsson.
Han menar att de skånska äpplena lämpar sig utmärkt till drycker som cider. Det är något mer bittra än de som finns i södra Europa och ger därför en annan karaktär.
– Det är lite som mikrobryggeritrenden, det börjar bubbla.
Även om äppelsäsongen innebär bråda dagar så är det musten som Maria Larsson och Christian Nilsson vill satsa på, tillsammans med biodlingen och Linderödsgrisarna som bökar intill gården och äter resterna från musttillverkningen.
– Än så länge har vi inte sagt nej till någon, säger Christian.
– Men så jobbar vi dygnet runt ibland, fyller Maria i och berättar att de arbetade i musteriet till klockan fyra på morgonen häromdagen.