Annons

Äppelmusten sätter trenden

När flera grödor har haft en tuff sommar mår Skånes äpplen otroligt bra och flera trädkronor är tunga av frukt. Det betyder att Maria Larsson och Christian Nilsson på musteriet i Rävninge har särskilt mycket att göra. Och intresset för must ökar, både bland privatpersoner och mikrobryggerier.
Rävninge • Publicerad 15 september 2018
Birgitta och Uno Karlsson lämnar för första gången in en del av sin äppelskörd till musteriet i Rävninge och åker hem med färdig must.
Birgitta och Uno Karlsson lämnar för första gången in en del av sin äppelskörd till musteriet i Rävninge och åker hem med färdig must.Foto: Lasse Ottosson

Gården i Rävninge, strax utanför Hästveda luktar sött och lite jäst från alla backar med äpplen som väntar på att pressas.

– Det är ett otroligt äppelår och de är väldigt saftiga, säger Christian Nilsson.

Annons

Hit till Grönalunds bi och musteri kan vem som helst som har äpplen lämna in sin frukt och lönmusta, alltså åka hem med ett par lådor färdig must utan att göra jobbet själv. Kravet är att äpplena ska vara rena och mogna, alltså inte stötta eller ruttna.

– De ska vara så fina att de går att stoppa direkt i munnen. Och helst höstäpplen, säger Christian och förklarar att sommaräpplen är för mjuka och passar bäst till mos.

Det hela började 2011 när paret såg en granne lämna skottkärra efter skottkärra med äpplen i skogen till älgarna. Så för att ta tillvara på frukten köpte de en press och började musta.

Eftersom det en gång i tiden fanns ett musteri Hästveda anade de att det kunde finnas privatpersoner med egna äppleträd och som vill lämna frukt till must. Något som visat sig stämma.

– Nu har det blivit ringar på vattnet, skrattar Christian.

Nu märker paret att intresset för att ta tillvara på frukt ökar, men så vitt de vet finns det inga andra musterier i området som tar emot äpplen från privatpersoner.

”Musten är en blandning på ungefär tio olika sorter. Det blir godast så”, säger Christian Nilsson. Den som lämnar in mer än 200 kilo äpplen kan välja att pressa sin egen must på just den skörden.
”Musten är en blandning på ungefär tio olika sorter. Det blir godast så”, säger Christian Nilsson. Den som lämnar in mer än 200 kilo äpplen kan välja att pressa sin egen must på just den skörden.Foto: Lasse Ottosson

Plötsligt kommer en pickup. Det är familjen Erlandsson från Sjögård vid Tydingen som ska hämta sin must. Totalt blev det 470 liter som de lastar på släpet.

– Det känns väldigt gott att få sin egen must på våra äpplen, helt obesprutat, säger Lena Erlandsson och berättar att det finns frukt kvar på de 87 träden så att det kan bli aktuellt med en omgång till.

Kunderna kommer i en strid ström och de verkar glada att kunna ta tillvara på all frukt. Birgitta och Uno Karlsson från Killeberg besöker musteriet för första gången.

– Vi brukar äta upp äpplena men i år är det för många, säger Birgitta samtidigt som Maria väger skörden.

Annons

60 kilo äpplen har de plockat. För de kan de köpa ut 30 liter must.

De skrattar och säger att nio liter räcker gott och väl. Så Maria skriver en lapp där det står att Karlssons kan hämta resten vid ett annat tillfälle och lägger den i en liten låda.

På grund av sommarens väder har säsongen startat ett par veckor tidigare än normalt och värmen gör att skörden nu inte håller lika länge. Så den som vill förädla sin frukt gör rätt i att ta tillvara på den direkt. Grönalunds bi och musteri kommer att vara igång till mitten av december.
På grund av sommarens väder har säsongen startat ett par veckor tidigare än normalt och värmen gör att skörden nu inte håller lika länge. Så den som vill förädla sin frukt gör rätt i att ta tillvara på den direkt. Grönalunds bi och musteri kommer att vara igång till mitten av december.Foto: Lasse Ottosson

Christian Nilsson tar med sig Birgitta och Uno Karlsson för att visa presseriet och musteriet. Först ska äpplena sorteras och tvättas, sen åker de in i krossen och pumpas vidare i pressen som fylls med vatten för att trycka ut juicen. Sen pumpas saften in i musteriet där den så småningom pastöriseras och tappas upp på flaska eller bag-in-box. Efter en viss väntan är den tredje pressen på plats vilket kommer att förenkla arbetet på musteriet.

Intresset för must ökar stadigt. Enligt Livsmedelsakademin växer mustnäringen med 40 procent vare år, framför allt är det den skånska musten som står i fokus. Runt 90 procent av all äppelodling finns i Skåne och här finns också de flesta musterier. Branschutvecklingen börjar likna den som ölbryggerierna har haft.

På Charlis bryggeri i Trolle Ljungby har bryggts det en del äppelmust och en och annan cider.

– Intresset är enormt för skånsk bryggproduktion. Framför allt är det cider som vi ser kommer att bli en trend. Det kan bli en lokal produkt på riktigt, äpplen har vi ju överallt här, här säger bryggaren Emil Israelsson.

Han menar att de skånska äpplena lämpar sig utmärkt till drycker som cider. Det är något mer bittra än de som finns i södra Europa och ger därför en annan karaktär.

– Det är lite som mikrobryggeritrenden, det börjar bubbla.

Även om äppelsäsongen innebär bråda dagar så är det musten som Maria Larsson och Christian Nilsson vill satsa på, tillsammans med biodlingen och Linderödsgrisarna som bökar intill gården och äter resterna från musttillverkningen.

– Än så länge har vi inte sagt nej till någon, säger Christian.

Annons

– Men så jobbar vi dygnet runt ibland, fyller Maria i och berättar att de arbetade i musteriet till klockan fyra på morgonen häromdagen.

Catharina SigalaSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons