Annons

Arbetslösheten i Kristianstad fortsätter att sjunka

Arbetslösheten har sjunkit i Kristianstad sedan i fjol. Nedgången är ganska stor, även på ungdomssidan och arbetsförmedlingens chef Eva Bohlin menar att situationen ser fortsatt ljus ut, trots alla rop om kommande lågkonjunktur.
Kristianstad • Publicerad 11 juli 2008

- Det jag är verkligt orolig för är att det blir en självuppfyllande profetia, så att vi går in i den nedåtgående spiralen för tidigt.

För den kommer. Frågan är när. För Eva Bohlin ser tydligt att den sjunkande arbetslösheten inte sjunker lika kraftigt längre, man är på väg att plana ut. I juni var 2,6 procent av Kristianstadsborna öppet arbetslösa mot 3,1 procent samma månad 2007. Ungdomsarbetslösheten som i fjol var uppe på 5,9 procent plus 2,3 procent i åtgärder har sjunkit till 4 procent, med 2,7 procent i åtgärder.

Annons

- Vi har jobbat mycket med de unga genom "Jobbgarantin för ungdomar" där vi stöttat till utbildning, hjälpt dem att söka jobb eller praktik och det har gett utdelning. Arbetslösheten har slutat att sjunka i hela landet och även i Skåne märks en stagnation. Samtidigt är arbetsmarknaden stor i Öresundsregionen och den hjälper till så att Skånes stagnation går långsammare än i landet i övrigt. Riktigt lika bra ser det inte ut i nordöstra Skåne. Här finns jobben fortfarande inom offentlig sektor och verkstadsindustrin, inte i de expansiva service- och tjänstesektorerna.

- Så är det, men för den som har en kompetens och blir arbetslös är det fortfarande relativt enkelt att få ett nytt arbete, betonar Eva Bohlin och tillägger:

- Även om arbetsmarknaden mattats av något, så sjunker fortfarande arbetslösheten.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons