Annons

Arkelstorp ska få sin vik tillbaka

Äntligen har kommunen en plan för vad som ska ske med Arkelstorpsviken. I höst väntas vassfräsning och upprensning av marken rumt omkring.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2001

I slutet av 1980-talet tröttnade boende i Arkelstorp på att se Oppmannasjön försvinna. Vassen växte sig tätare och bredde ut sig över ett större område.

Fram tills nu har kommunen stått närmast handfallen inför växtligheten och inte vetat hur den ska begränsas.

Annons

I höstas gjordes en grundlig undersökning som vägde ekologiska och ekonomiska fördelar mot varandra. Samtidigt uppmärksammade C4 Teknik en ny metod att begränsa vassen – att fräsa bort den. Metoden går ut på att vassen och dess rötter smulas sönder och sedan forslas bort. Därmed höjs vattennivån eftersom slaggprodukter på botten försvinner. Då får eventuell ny vass svårare att nå upp över vattenytan.

I veckan beslutade tekniska nämnden att C4 Teknik ska genomföra vassfräsningen i viken. Arbetet kommer att göras efter sommaren, i augusti eller september. Den närmsta tiden därefter får Arkelstorpsborna vara beredda på att ha en vik som närmast liknar en leråker.

– Det ser väldigt tråkigt ut en tid, men vassfräsning är en överlägsen metod. Den kan nämligen genomföras till en rimlig kostnad, berättar Lars Harald teknisk chef. Själva fräsningen beräknas kosta mellan 75 000 och 140 000 kronor. Till det kommer rensning på land för 300 000.

Åtgärden blir alltså betydligt billigare än de 3,5 miljoner som kommunen budgeterat för Arkelstorpsviken. De övriga alternativen som tekniska nämnden övervägt, muddring eller vattenhöjning, uppskattas till flera miljoner kronor. Det var en enig nämnd som klubbade igenom beslutet. Om vassfräsningen verkligen löser Arkelstorpsvikens problem återstår dock att se. Vassen kan ju växa till igen.

– Först nästa höst, ett år efter fräsningen, vet vi om det gjort någon nytta. För att se den verkliga effekten måste vi låta det gå ett par år, säger Lars Harald.

Han utesluter inte att kommunen bli tvungen att underhålla viken genom att till exempel klippa vassen vart tredje år.

– Vi börjar med fräsningen och hoppas att det räcker. Om det inte hjälper, utan vi måste ta till en någon annan åtgärd till exempel muddring, skulle vi ändå behöva fräsa bort växtligheten, förklarar Gunilla Björk.

malin.ullman

@kristianstadsbladet.se

Av Malin Ullman 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons