Annons

Ärtskörd vid Skepparslöv

De måste skördas på exakt rätt dag och klockslag. En dag fel kan göra ärtorna beska och näst intill oätbara.
Kristianstad • Publicerad 3 juli 2008
Den så kallade baljplockaren drar upp ärtplantorna. Bild: Willy Alm
Den så kallade baljplockaren drar upp ärtplantorna. Bild: Willy AlmFoto: 

Fyra baljplockare kör organiserat runt det 14 hektar stora fältet med gröna ärtor. Christer Claesson och hans team har förlagt eftermiddagen vid odlingen på Skepparslövs gård.

Ärtsäsongen har vädermässigt varit dålig med sin torra inledning och kyliga slut. Bästa förutsättningarna är 25 grader varmt med varvad regn och sol.

Annons

Den senaste veckan har ärtplockarna dagligen tagit prover för att hitta den rätta skördedagen.

- Vi måste ta prover varje morgon för att kvaliteten ska bli så bra som möjligt, säger Christer Claesson, gruppchef på Findus för bland annat ärtskördningarna runt Kristianstadsbygden. Ärtor är till skillnad från spannmål betydligt känsligare med tidpunkt för skörd. Spannmål skördas när de börjar bli torra, men dagen för ärtskörd måste väljas med omsorg:

- Vi måste vänta tills det blir perfekt tillfälle. Om vi skördar en dag för sent kan smaken bli dålig. En dag för tidigt ger inte tillräckligt med ärtor för att det ska vara ekonomiskt hållbart.

Beroende på väder tar det nästan exakt 90 dagar från plantering till färdig planta, något som man utnyttjar för att inte alla ärtor ska bli klara samtidigt.

- Vi planterar ärtorna enligt en viss ordning runt om i Skåne så att vi enkelt kan åka runt mellan de olika fälten och plocka ärtorna. Baljplockarna drar upp ärtplantorna från jorden och för dem in i maskinen. Där tumlas de sedan runt i en stor trumma. Baljorna öppnas och ärtorna skakas ner i små hål. Behållaren där ärtorna samlas har en kapacitet på två ton och töms sedan i lastbilar.

- Från plockning har vi max tre timmar på oss att transportera ärtorna till frysning i Bjuv. Det är en policy vi har. Om det blir fördröjningar måste vi slänga ärtorna, säger Christer.

Ärtorna från fälten vid Skepparslövs gård går främst till frysta ärtor och redan under transporten kyls de ner för att de ska hålla sig fräscha.

- Vi lägger isbitar bland ärtorna under transporten för att skydda mot solen.

Kristoffer Örstadius
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons