Annons

Att surfa lockar allt fler

Kristianstadsbladet har inventerat stadens internetcaféer och funnit att de är av högst olika typ.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2004
Fritidsgårdarna. Sami Elyssair framför klätterväggen på Österängs fritidsgård. BILD: TOMMY SVENSSON
Fritidsgårdarna. Sami Elyssair framför klätterväggen på Österängs fritidsgård. BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 
Ett riktigt café med datorer i ena hörnet, som Conditori Fantasi. BILDer: LASSE OTTOSSON
Ett riktigt café med datorer i ena hörnet, som Conditori Fantasi. BILDer: LASSE OTTOSSONFoto: 
Biblioteken. På stadsbiblioteket har man flest datorer. De är gratis men måste bokas i förväg.
Biblioteken. På stadsbiblioteket har man flest datorer. De är gratis men måste bokas i förväg.Foto: 
Butik uppbyggd kring aktiviteten att spela dataspel.
Butik uppbyggd kring aktiviteten att spela dataspel.Foto: 

För några år sedan hade en skolkurator kallat oss föräldrar till möte. Barnen samlades på vissa platser och tittade på porrfilm. Vi skulle informeras.

För att vi skulle veta vad vi talade om hade kurator hyrt en film, inte den värsta, men en film av medeltyp. Efter bara ett par minuter fick filmen stängas av då de flesta av oss föräldrar var fyllda av äckelkänslor. Samma känsla fyller mig när jag lämnar ett av stadens internetcaféer.

Annons

– Det har kommit ett nytt spel, krig mellan Sverige och Norge. Och krig mellan USA och Irak, skithäftigt, säger försäljaren övertygande och demonstrerar.

Det finns fortfarande organisationer som propagerar mot krigsleksaker. Till vad nytta? Det finns högst olika typer av internetcaféer, det visar en rundgång i Kristianstads tätort. Det finns rena spelställen, det finns fritidsgårdar och bibliotek och så finns Conditori Fantasi i gamla saluhallen. Det drivs av bröderna Magnus och Johan Darin. Här kan konditorigästerna nu sitta med ena ögat på dataskärmen och samtidigt snegla på bagarnas arbete. I juni inhandlades två datorer för allmänheten.

– Det var som ett komplement för turister och affärsmän, berättar Magnus Darin.

– Vi märkte hur många hade med sig sina datorer och satt här. Sommartid kom det turister som ville kolla sina mejl. Brothers House öppnade i augusti. Det drivs av bröderna Yasser och Muhammad Bakir. Här är allt designat direkt för dataspel. Det finns 20 datorer att hyra och sedan lite chips, cola och kaffe och andra nyttigheter att köpa. Det kan behövas under det långa nattpasset mellan klockan 24.00 och 06.00 till exempel.

På eftermiddagarna är det mest ungdomar i de övre tonåren som kommer. På kvällarna är det lite äldre publik, mellan 24 och 30 år mest. Mest är det män.

På de kommersiella internetcaféerna kostar det givetvis att få disponera en dator, men det finns andra ställen som är öppna för allmänheten där det är gratis.

Ett sådant ställe är biblioteken. Här kan man boka sig för en kvart, en halvtimme eller en timme. Har man inte lånekort måste man kunna legitimera sig.

– På huvudbiblioteket finns sju datorer på vuxenavdelningen och två på barnavdelningen. De brukar vara fullbokade mest hela tiden, berättar Birgitta Aspelin och Anna Persson.

På Gamlegården, Österäng och alla filialbibliotek utanför tätorten råder liknande förhållanden. Fritidsgårdarna är ett annat ställe för den som vill surfa gratis.

– Många tecknar sig direkt när vi öppnar, säger Bengt Ströberg, samordningsansvarig för Kristianstads fritidsgårdsforum.

Annons

– Vi har en eller två datorer på alla fritidsgårdar. Fröknegård håller just på att bygga ut och ska få fyra eller fem till hösten.

– Det finns stor efterfrågan. När vi öppnade i Gärdskan i Åhus och fick sex datorer blev det en jättehit. Vi har fördubblat medlemsantalet sedan dess, säger Bengt Ströberg.

Man kan besökta fritidsgårdarna utan att vara medlem, men man måste vara medlem för att få tillgång till datorerna

– Vi har anslutit oss till kommunens riktlinjer när det gäller datoranvändning, påpekar Bengt Ströberg. Vi har lagt in spärrar mot vissa sökord. Dessutom har vi lagt in en del spärrar som lite äldre ungdomar rekommenderat oss att göra.

Ulf Norenius

044 - 18 55 69

ulf.norenius@kristianstadsbladet.se

FaktaInternet

Sverige tillhör toppen i världsstatistiken över hur stor andel av befolkningen som har tillgång till internet.

Fast fortfarande är det ändå mer än tre miljoner svenskar som saknar tillgång till nätet hemma.

Annons

En ny undersökning gjord av analysföretaget World Internet Institute (WII) visar att det är hos pensionärer som internet har haft svårast att vinna mark.

Dessutom saknar drygt 900000 personer i åldrarna 15 till 34 år och en miljon i åldrarna 35 till 64 år internet hemma.

En vanlig förklaring till detta bland de äldre är ointresse och krånglig teknik. För den yngre åldersgruppen handlar det ofta om ekonomiska och tidsmässiga skäl för .

Detta visar enligt analysföretaget att tekniken fortfarande är både dyr, komplicerad och inte tillräckligt användarvänlig. (TT)

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons