Annons

Avgörande möte om busskonflikten

Förväntningarna var höga inför Kommunals och Bussarbetsgivarnas gemensamma presskonferens på tisdagskvällen. Mycket tydde på att busstrejken avslutas och att bussarna rullar igen på onsdagen.
Kristianstad • Publicerad 15 juli 2008

Under tisdagskvällen beslutade sig parterna för att säga ja eller nej till det utkast till en lösning som Bussarbetsgivarna och Kommunal tagit fram. Från Bussarbetsgivarnas sida såg det ljust ut. Vd Peter Jeppson sade till TT på måndagen att han skulle rekommendera sin delegation att ställa sig bakom förslaget, men slutgiltigt besked lämnades inte förrän sent på tisdagskvällen.

Om det blev ett ja från både parter är strejken över och busstrafiken i de strejkdrabbade länen Stockholm och Västerbotten beräknas komma igång under morgonen.

Annons

- Om vi får ett besked att konflikten är över räknar vi med att vi ska vara igång inom ett par timmar, säger Johan Båging på Busslink som kör trafiken i centrala Stockholm.

- Men man får räkna med störningar de första dygnet, tillägger han.

Länstrafiken i Västerbotten tror att bussarna i Umeå tätort kommer att gå på onsdagsmorgonen om strejken tar slut.

- Sedan har vi bussarna på E4 och de kan bli lite knöligare eftersom där är det personal som är stationerad ända ner till Sundsvall, säger Tor Eriksson på Länstrafiken i Västerbotten.

Men han räknar ändå med att all trafik ska rulla igen när onsdagen är slut.

Om parterna inte nått en överenskommelse på tisdagskvällen är busschaufförerna i Skåne varslade om strejk natten till torsdag. Det skulle innebära att cirka 90 procent av Skånetrafikens stads- och regionbusstrafik påverkas när trafiken stannar torsdag midnatt. Enligt Skånetrafikens beräkningar kan cirka 100000 resenärer i så fall komma att drabbas av inställda resor. (TT)

Johanna Steinholtz
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons