Annons

Balter behöver arbetstillstånd

Trots att Polen och baltstaterna blir nya EU-medlemmar i år kommer Länsarbetsnämnden att kräva arbetstillstånd av säsongsanställda bärplockare från dessa länder.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2004

– Vi vet ännu inte om regeringen kommer att kräva övergångsregler av de nya länderna eller inte. Därför har vi valt att behandla dem som tidigare år, det vill säga att säsongsarbetare från de nya medlemsländerna får ansöka om arbetstillstånd i vanlig ordning. Annars skulle vi inte hinna med hanteringen, säger Henrietta Stein, enhetschef på avdelningen för arbetstillstånd på Länsarbetsnämnden i Skåne.

Den första maj blir bland andra Polen, Estland, Lettland och Litauen nya medlemsländer i den europeiska unionen och omfattas av gemensamhetsreglerna.

Annons

Men troligen inte alla. I regeringskansliet pågår som bäst förberedelserna för att besluta om de nya medlemmarna ska ha samma fria rörlighet på arbetsmarknaden inom EU som de övriga medlemsländerna – eller om de ska omfattas av övergångsregler som begränsar möjligheten för dem att ta jobb i Sverige.

– Ärendet bereds just nu och en gissning är att det kommer något beslut i slutet av januari eller början av februari, säger Odd Guteland, pressekreterare åt statsrådet Barbro Holmberg som sköter frågan. Sedan tidigare finns det flera förslag om att Sverige inte ska ha några övergångsregler. Bland annat har LO förespråkat fri rörlighet på arbetsmarknaden även för de nya medlemmarna. Göran Persson har tidigare uttalat att han inte vill ha några övergångsregler, även om han senare vacklat i frågan.

I avvaktan på ett säkert besked, väljer AMS och Länsarbetsnämnderna att ta det säkra före det osäkra.

– Eftersom säsongsarbetstillstånd är en omfattande arbetsprocess som tar lång tid har vi bestämt oss för att köra som om det vore vilket år som helst, säger Henrietta Stein. Det innebär att alla odlare har fått ansöka om sin kvot, hur många gästarbetare de bedömer att de behöver under växtperioden.

I fjol var kvoten omkring 9000 tillstånd i Sverige, varav 2980 i Skåne.

– Vi fick in och biföll 2569 tillstånd, det är inte alla odlare som utnyttjar sin kvot.

– I Kristianstads arbetsmarknadsområde, som har den största andelen i länen, beviljades 1243 tillstånd, säger Henrietta Stein.

Mellan 80 och 90 procent av säsongsarbetarna kommer från de nya anslutningsländerna. I fjol blev det även kritik för att Länsarbetsnämnden drog ner på antalet tillstånd som beviljades.

– I år har vi vidgat näringen, till att omfatta även växthus, ekologisk odling av sockerbetor och skogsplantering.

– Men vi är inte beredda att utöka kvoterna i år, eftersom det finns ett betydligt sämre arbetsmarknadsläge i år.

Annons

På måndag inleds diskussionerna med odlarna om kvottilldelningen.

Från odlarnas håll har framförts att de behöver höga kvoter, eftersom svenskarna inte vill ta jobben.

– Vi hävdar att man inte kan göra den typen av generaliseringar. Bland den stora mängd arbetslösa som finns i Skåne, omkring 35000, är jag övertygad om att det finns ett stort antal som vill ha de här jobben.

– Sedan har vi sagt att det inte är rimligt att de ställer högre krav på inhemsk arbetskraft än de som kommer från andra länder. Det finns odlare som har gjort det, och till och med skickat hem personer när vi ansträngt oss för att ta fram arbetskraft. Det är inte acceptabelt. Kravet på odlarna är även att utländsk arbetskraft ska ha de svenska minimilönerna, som är 80,45 kronor i timmen och 120,70 per övertidstimme.

I fjol åkte Kommunal runt till gästarbetare och upplyste dem om minimilönerna. Några kände sig då lurade, eftersom de bara fått 40-50 kronor i timmen.

Enligt facket finns det även en stor marknad för svart arbetskraft. Kommunal uppskattar att det bara inom lantbruket i Skåne finns mellan 10000 och 15000 personer som jobbar svart under högsäsongen.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

FaktaArbetstillstånd

Annons

Personer från icke EU-länder måste ha arbetstillstånd för att få jobba i Sverige. Ett villkor för dessa tillstånd är att det inte går att hitta efterfrågad arbetskraft i Sverige.

Tillstånden finns för olika områden, exempelvis säsongsarbetstillstånd, som det handlar om i ovanstående artikel. Dessa gäller i max tre månader, kan inte förlängas och ges under perioden 1/4 till 1/11. Antalet är begränsat.

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons