Annons

Bara en vecka kvar att välja bana

Det börjar dra ihop sig för dem som tänker söka till höstens utbildningar på högskolan. Senast på tisdag den 17 april ska ansökan poststämplas. Hela sista året på gymnasiet får eleverna information om högskolan i små doser. Förra veckan kulminerade arbetet för skolornas studie- och yrkesvägledare. Nu har lugnet lagt sig över de påsklovstomma skolorna.
Kristianstad • Publicerad 10 april 2001

Veckan före påsklovet var listorna på dörren till Ingbritt Eriksson, studievägledare på Österängskolan, fulltecknade. Många av eleverna på naturvetenskaps- och samhällsvetenskapsprogrammen vill ha vägledning inför valet till högskolan.

–Alla vill inte börja läsa till hösten, men de flesta söker ändå. Kommer de in på en attraktiv utbildning fortsätter de direkt, säger Ingbritt Eriksson.

Annons

Efter tolv år i skolbänken är många elever trötta och tänker sig ett sabbatsår utomlands.

–De tar ett aupair-jobb eller restaurangarbete utomlands ett halvår för att sedan konkurrenskomplettera och söka in till högskolan nästa höst. Sista datum för ansökan till högskolan brukar vara den 15 april. Eftersom det är en helgdag i år har man flyttat sista ansökningsdatum till den 17 april. Verket för högskoleservice och högskolorna accepterar ansökan med poststämpel senast detta datum.

Ett alternativ för den som är ute i sista minuten är att söka in via Internet.

–Fyller man i fel får man veta det på nätet. Man får också en bekräftelse på en gång, säger Ingbritt Eriksson.

De som inte tillgång till Internet bör gå till posten för att få ansökan poststämplad.

–Jag har varit med om att en elev lagt sin ansökan i en brevlåda på landet och inte fått in ansökan i tid, säger Ingbritt Eriksson.

Elevernas frågor den senaste har kretsat kring prioriteringar.

–Blir man antagen på ett val stryks alla alternativ som kommer efter. Vid lika poängtal kommer den som prioriterat högst in, när hänsyn tagits till underrepresenterat kön. Prioriteringen är viktig, säger Ingbritt Eriksson. I dag heter det att alla gymnasieprogram är högskoleförberedande. Att detta är en sanning med modifikation står klart när det blir dags att söka in till högskolan. En del program ger endast grundläggande behörighet. Många utbildningar kräver dessutom särskild behörighet i vissa ämnen.

–Det förekommer att elever känner sig lurade om de upptäcker att det finns krav på särskild behörighet på ett program de tänkt söka till. Är det bra att söka direkt till högskolan direkt efter tolv år i grund- och gymnasieskola?

–Tänker man läsa till ett yrke som har med människor att göra som läkar- eller lärarlinjen är det bra att göra något annat utanför skolan först, säger Ingbritt Eriksson.

Annons

Vad gäller teknisk utbildning ser högskola och näringsliv gärna att studenterna kommer direkt från gymnasiet för att hänga med i utvecklingen.

Många väljer utbildningar på annan ort, men det finns de som väljer att bo kvar hemma för att hålla nere studielånen.

–Jag har fått frågor om Högskolan Kristianstads lärarutbildning, medieinformatik och det nya landskapsvetarprogrammet, säger Ingbritt Eriksson. Den 17 april är också sista datum för att söka till högskolornas enstaka kurser.

–Många ungdomar tycker att det är otryggt att läsa enstaka kurser till en examen. Man har ingen platsgaranti utan måste söka in på nytt hela tiden. Vill man trots allt läsa enstaka kurser bör man se till att det finns en röd tråd som gör utbildningen gångbar på arbetsmarknaden, säger Ingbritt Eriksson. Det kostar trots allt att läsa på högskolan.

asa.pearce

@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Pearce 044-18 55 80
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons