Annons

Barn till lantbrukare pressas av jämnåriga – går ihop för att stötta varandra

De ifrågasätts av jämnåriga och får negativa kommentarer om djurhållning och utsläpp. Men det knäcker knappast ungdomarna i nya nätverket LRF Kickers, som gått ihop för att stötta varandra.
Kristianstad • Publicerad 12 mars 2020
Signe Lindvall, Emma Persson, Anton Persson, Axel Aaby Ericsson och Maria Hofvendahl Svensson ser alla fram emot lantbruksmässan i Borgeby i sommar.
Signe Lindvall, Emma Persson, Anton Persson, Axel Aaby Ericsson och Maria Hofvendahl Svensson ser alla fram emot lantbruksmässan i Borgeby i sommar.Foto: Lasse Ottosson

Det är ett glatt gäng som klappar om kalvar och tittar i stallarna på studiebesök hemma hos Axel Aaby Ericsson på familjens gård i Önnestad. Med samma bakgrund – alla är barn till lantbrukare – har det varit lätt att hitta varandra. Med stöd av LRF Skåne har Anton Persson och hans kompisar dragit igång nätverket ”LRF Kickers”.

– Det började med att vi satt och pratade om att det skulle vara kul att träffa andra med samma intresse, säger Anton Persson, som själv är uppvuxen på gård med grisproduktion och lantbruk i Önnestad.

Annons

Han och de andra har alla erfarenhet av att bli ifrågasatta av jämnåriga.

– Vissa har sett bilder på djur som har det jättedåligt, ofta från andra länder, och så tror de att det är så här, säger Signe Lindvall från Vanneberga.

– Vissa säger att det är dåligt för klimatet. Och en del tror att djuren plågas, men i Sverige har ju djuren det väldigt bra, säger Emma Persson.

Hemma hos Axel Aaby Ericsson och hans familj i Önnestad har man nyligen fått kalvar.
Hemma hos Axel Aaby Ericsson och hans familj i Önnestad har man nyligen fått kalvar.Foto: Lasse Ottosson

Axel och Anton, som går i samma klass, har försökt berätta mer för klasskompisarna om vad som gäller för svenskt lantbruk.

– Vi har gjort det som en uppgift i skolan och tagit upp att Sverige är ett av de länderna i världen som använder minst antibiotika, säger Anton.

– Det finns mycket okunskap. Vissa tror att man tränger in djuren i en lastbil utan vatten i flera dagar, men så är det ju inte, säger Signe.

Hur känns det att behöva försvara sig och argumentera mot det?

– Det är jobbigt. Mycket av det som sägs stämmer inte.

Nätverket har startats med hjälp av Maria Hofvendahl Svensson, som hjälpt till med ansökningar om leaderpengar och stöd från LRF. På bara på några månader har gruppen vuxit till tolv medlemmar som finns utspridda över framförallt Skåne och Småland. Och flera LRF-avdelningar i landet har visat intresse för projektet.

– Vi märker att det finns ett otroligt behov. Och vi vill ju också sprida vilket fantastiskt jobb det är, det finns ju så många olika typer av arbeten inom de gröna näringarna, säger Maria Hofvendahl Svensson.

Maria Hofvendahl Svensson är kontaktperson för gruppen.
Maria Hofvendahl Svensson är kontaktperson för gruppen.Foto: Lasse Ottosson
Annons

Redan har gruppen hunnit besöka den stora lantbruksmässan ”Grüne Woche” i Berlin. Och till sommaren har Axel Aaby Ericsson ansökt och fått beviljat pengar för att gruppen ska kunna åka på lantbruksmässan i Borgeby.

Flera i gruppen har planer på att i framtiden ta över familjernas gårdar eller jobba med lantbruk på andra sätt. Signe är mest intresserad av att köra traktor och arbeta på maskinsidan, men Emma är säker på sin sak.

– Jag vill ta över gården och bli mjölkbonde, säger hon.

Flera av ungdomarna är sugna på att så småningom ta över på familjernas gårdar.
Flera av ungdomarna är sugna på att så småningom ta över på familjernas gårdar.Foto: Lasse Ottosson

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons