Annons

Barnfamilj vinner på ny taxa

Från och med januari kan alla fyraåringar och femåringar vistas gratis på förskolan i 15 timmar i veckan. Det innebär att en familj med en fyraåring på dagis kan spara 900 kronor i månaden.
Kristianstad • Publicerad 29 december 2002

För en mer ovanlig familj med två syskon på dagis som är fyra respektive fem år kan reformen innebära så mycket som 1500 kronor mer i plånboken per månad. Alla familjer som åtminstone har ett barn i förskolan i den ”rätta” åldern sparar i alla fall hundralappar. Barn- och utbildningsförvaltningen har inför beslutet tagit fram ett typexempel på en familj som ligger närmare verkligheten för många familjer. I exemplet har familjen två barn, varav ett är fem år och det andra barnet två år. Den en ene föräldern tjänar 21000 kronor i månaden och den andre 14000 kronor i månaden. Om båda barnen vistas högst 15 timmar i veckan på förskolan blir besparingen i januari jämfört med december 591 kronor mindre i månaden i dagisräkningar. Då räknar förvaltningen med att den fasta avgiften för tvååringen är 700 kronor i månaden, vilket motsvarar två procent av föräldrarnas samlade inkomst på 35000 kronor. Den rörliga delen av dagisavgiften är idag maximalt en procent av föräldrarnas samlade inkomst om barnet är full tid på förskolan, det vill säga 160 timmar i månaden. Vistas tvååringen 15 timmar i veckan blir det 60 timmar i månaden och då blir dagens rörliga avgift ungefär 131 kronor. För femåringen är dagens fasta dagisavgift 525 kronor. Enligt Kristianstads kommuns beräkningssystem för dagisavgifter är avgiften för det andra barnet lägre – för den fasta avgiften är det 1,5 procent av föräldrarnas samlade inkomst och för den rörliga avgiften är det en halv procent, vilket idag motsvarar ungefär 65 kronor i månaden. Med införandet av den allmänna förskolan slopas såväl den rörliga som den fasta avgiften för femåringen. Det innebär totalt 590 kronor mindre i månaden för exempelfamiljen. Det räcker med att fyraåringen eller femåringen vistas en timme mer i veckan på förskolan för att besparingen ska bli betydligt mindre. Så fort barnet vistas mer än 15 timmar i veckan debiteras föräldrarna nämligen för en ny fast avgift på 350 kronor. – När man påbörjar den 16:e timmen, betraktas det som att man påbörjar den avgiftsbelagda förskolan och då är den behäftad med en fast avgift, som oavsett om det är en eller flera timmar är en fast avgift, säger Hans Thorsson, ekonomiansvarig på barn- och utbildningsförvaltningen. Marcus Haraldsson 044-18 56 13 marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons