Annons

Barnteater med klassiska sagoingredienser

Igår var det urpremiär för barnteaterpjäsen ”När Clown fick en vän” på C4 teaterskola. En överraskande professionell föreställning med finurlig dialog och stämningsfull scenografi. Barnen som tittade på satt som små ljus.
Kristianstad • Publicerad 5 december 2002
Elaine Kanevad Schuler spelar Lady Rich, en högljudd dam som är mer intresserad av guld och diamanter än av sin dotter Pyret. BILD: Peter Åklundh
Elaine Kanevad Schuler spelar Lady Rich, en högljudd dam som är mer intresserad av guld och diamanter än av sin dotter Pyret. BILD: Peter ÅklundhFoto: 

Handlingen innehåller klassiska sagoingredienser. En liten clown bor ensam i en soptunna. Han behöver en vän, men ingen vill vara med honom eftersom han är smutsig och har en så stor röd näsa. – Jag har en röd näsa. Den brukar folk skratta åt gott, men jag tycker den är ganska flott. Clown är den enda av skådespelarna som rimmar fram sina repliker. Den snälle trollkarlen Murweldink ser Clown i sin magiska kula och skickar sina tokiga skyddslingar Sten, Sax och Påse för att hjälpa honom. De rövar bort en oskuldsfull flicka, Pyret, från hennes elaka mamma och sammanför henne med Clown. De två blir vänner och det hela slutar lyckligt, som i de flesta sagor. – Nu är nog allting som det ska, för här inne känns det bra, säger Clown och trycker handen mot bröstet. Föreställningen sätts upp av elever i ES2A på C4 teaterskola. Annamia Olvmyr som spelar den blyga Pyret i pjäsen tycker att hon har lärt sig mycket av att spela barnteater. –  Jag är ganska pratig och skrikig av mig i vanlig fall, den här rollen har lärt mig att spela mer med kroppen. – Dessutom ger barn uppiggande respons, de skrattar bara om de verkligen tycker att någonting är roligt. Elin Dagerbo 044-185500 elin.dagerbo@kristianstadsbladet.se Fotnot:Läs också samtal med manusförfattarinnan Lina Linderberth, före detta elev på skolan, sidan 2(3).

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons