Annons

Bästa tipset för att förhindra skador

Bästa tipset för att slippa vatten i källaren? Nja, det du kan påverka är möjligen skadornas omfattning.
Kristianstad • Publicerad 26 februari 2020 • Uppdaterad 28 februari 2020

Vad kan man göra för att minimera risken för översvämningsskador när vattnet bara stiger? Förhindra är svårt, menar skadeförebyggare Peter Friberg på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, men begränsa skadorna är mycket möjligt.

– Nu handlar det kanske mest vilka lärdomar vi kan ta inför nästa gång vattnet stiger.

Annons

Först och främst: lyft upp saker, möbler och grejer från golvet i källaren. Sätt upp på hyllor och skåp, flytta tillfälligt upp värdefulla saker i huset. Håll koll på fukten i källaren kontinuerligt.

– Golvet får man acceptera att det stryker med, men resten kan man kanske förhindra. Kan man flytta tvättmaskinen så att den räddas är det ju bra.

Här saknas innehåll

Permanenta förändringar är lite knepigare och framför allt dyrare. På andra utsatta områden i landet har man bland annat byggt täta murar runt husen, med en eller två öppningar. Då räcker det att lägga sandsäckar för öppningarna och inte runt hela tomten vilket skulle kräva tusentals säckar.

I Hässleholm, runt Finjasjön, har många lagt gräsmattan i en hög puckel mot sjön till.

– Det finns också dränkbara pumpar för några hundralappar om man skulle behöver pumpa vattnet ur huset. I Hässleholm kan man få låna från Räddningstjänsten, säger Peter Friberg.

Är det grundvattnet som tränger upp är det svårt för att inte säga omöjligt att förebygga. Och då hjälper inga försäkringar.

– Försäkringsmässigt ska vattnet komma in genom öppningar som dörrar, fönster och ventiler för att du ska få ersättning. Underifrån är inte en ersättningsbar skada.

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad har fått in mindre än tio anmälningar om vattenskador i källare den senaste veckan. Peter Friberg menar att det är få med tanke på läget, men att det troligtvis beror på det arbete som Kristianstads kommun lagt ner på att förebygga översvämningar efter att 2002 och att folks medvetenhet har ökat.

Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons