Annons

Bedömning av kommundelning klar

Kommunförbundets utredare Björn Sundström är klar med sin bedömning över Åhus möjlighet att klara sig som egen kommun. Det sa han till Kristianstadsbladet igår eftermiddag. Däremot vägrar han att berätta vilka slutsatser han drar.
Kristianstad • Publicerad 1 februari 2001

Björn Sundström har kommunfullmäktiges uppdrag att utreda vilka förutsättningar Åhus församling har att bryta sig loss från Kristianstad och bilda en egen kommunen.

Svaret på det har Björn Sundström, enligt egen utsago ”hyfsat klart för sig”. Men svara tänker han inte göra förrän den 28 februari. Först då vill han informera fullmäktigepartiernas gruppledare och allmänheten. Kommunen tänker bjuda in till ett möte i Kristianstad och ett i Åhus. –Alla måste få informationen samma dag. Jag vill dessutom kunna berätta hur jag har resonerat, säger Sundström.

Annons

Han menar att det är viktigare att informationen kommer alla till del samtidigt än att den kommer till allmänhetens kännedom så fort den finns. När Sundström besökte Kristianstad igår redogjorde han för sina undersökningar för kommunstyrelsens arbetsutskott. Han lämnade också ifrån sig en preliminär rapport som kommunen nu ska faktagranska.

Sundströms utredning tar upp kommundelningsfrågan ur flera perspektiv. Han har gått igenom det senaste kommunala bokslutet och räknat på hur skatteintäkter och kostnader för den kommunala servicen skulle fördela sig. –Det är inte så att Åhus automatisk skulle tjäna på en delning för att där bor fler ekonomiskt välbärgade. Skatteutjämningssystemet mellan kommunerna ska se till att alla medborgare har möjlighet att får samma service.

Istället menar Sundström att en kommuns ekonomiska utveckling styrs mer av hur kommunledningen agerar än av medborgarnas inkomster.

–Naturligtvis skulle två kommuner bli dyrare än en eftersom politiken blir dubbel. Åhus behöver i så fall ett eget fullmäktige och flera nämnder. Barnomsorg finns redan, men flera andra förvaltningar som till exempel stadsarkitektkontor måste skapas. Att två förvaltningar blir dyrare än en är han däremot inte säker på. Det går att dela upp tjänstemännen så att kostnaderna inte ökar. Bostads- och energibolag måste också delas. Däremot räddningstjänsten kan flera kommuner samarbeta om, det görs redan idag.

Om en månad lämnar Sundström sin utredning där han väger för- och nackdelar. Därefter tar den politiska processen vid. Om frågan om delning så småningom kommer att ställas till folket i en folkomröstning är ännu för tidigt att säga. Helt ljust ser det dock inte ut.

–Jag är inte så säker på att boende i till exempel Arkelstorp bryr sig så mycket. De kanske vill att fullmäktige ska avgöra frågan åt dem, säger kommunalrådet Christer Ewe (m). Inte heller kollegan Bo Kristiansson (s) talar sig varm för en folkomröstning. Däremot är han beredd att lägga stor tilltro till Sundströms rapport.

–Han har varit med i alla liknande utredningar. Om vi inte kan lite till hans bedömning, vem kan vi då lita på? undrar Kristiansson.

malin.ullman

@kristianstadsbladet.se

Av Malin Ullman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons