Annons

Bedrägeribrott sprider sig

Kristianstad kan snart komma att bli nästa samlingsplats för organiserade bedrägeribrott. "De flesta kontokortsbedrägerier i landet sker i Malmö, men vi ser att bedragarna sprider sig", säger Harald Runge på polisens bedrägerirotel.
Kristianstad • Publicerad 24 juli 2008

Kristianstadsbladet skrev i går om paret som misstänks för omfattande kontokortsbedrägerier runt om i Skåne, bland annat i butiker i Kristianstad och Osby. De båda personerna är hemmahörande i Malmö där de också sitter anhållna.

Malmö är staden där kontokortsbedrägerier utan konkurrens är störst i landet, men nu har polisens bedrägerirotel upptäckt att bedragarna i större utsträckning börjar leta sig efter nya områden.

Annons

- De har redan börjat flytta ut sin verksamhet till grannorter såsom Helsingborg och Lund, säger Harald Runge. I Kristianstad handlar det dock inte om några dramatiska ökningar. Fram tills den 30 juni i år anmäldes 57 olika former av kortbedrägerier i nordöstra Skånes polisdistrikt. I fjol var siffran för samma period 46.

- Vi har ännu inte riktigt haft det på samma sätt som nere i Malmö. De flesta ärenden vi haft är knutna dit men det kan komma att bli ökad omfattning. Men det handlar mer om spekulationer, säger Per-Olof Söyseth, kriminalchef på Kristianstadspolisen. Oftast använder verksamheten sig av så kallade målvakter, vanligt folk som exempelvis har skulder eller en jobbig bakgrund.

- Det finns en uppdragsgivare på andra sidan och målvakterna får kanske 20 procent av varans värde, säger Harald Runge på bedrägeriroteln.

Kristoffer Örstadius 044-18 56 92 kristoffer.orstadius@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons