Annons

Begravning enligt önskemål

Fortfarande är en kyrklig begravningsceremoni det vanligast förekommande i Sverige men de senaste åren har det skett en ökning av alternativa ceremonier. – Framförallt så ökar de fall där ingen begravningsakt sker överhuvudtaget, säger Christer Gustafsson, förbundskonsulent på Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF.
Kristianstad • Publicerad 4 januari 2001

På kyrkogårdskontoret I Kristianstad har de emellertid inte märkt några större förändringar ännu.

–Vi har kanske tio till femton borgerliga begravningar per år och endast ett par direktkremationer om året, säger AnnKristin Lodin, assistent på kyrkogårdskontoret I Kristianstad. Någon ökning har vi inte precis märkt av. –Men jag tror att det kommer bli vanligare när folk förstår att en borgerlig ceremoni kan vara väldigt fin och med stora valmöjligheter. Annars får nog Svenska Kyrkan bli lite friare i sin ceremoni, säger Christer Gustafsson.

Annons

I Kristianstad kommun tillhör cirka 8600 personer inte den Svenska Kyrkan. Alla som inte väljer att få askan spridd eller att begravas på enskild plats, till exempel på en muslimsk begravningsplats, ska begravas i Svenska Kyrkans jord.

Personer som har gått ur kyrkan kan till exempel välja mellan en borgerlig ceremoni eller en direktkremation utan ceremoni.

Ytterligare ett alternativ, som Kristianstadsbladet skrev om i gårdagens tidning, är att anhöriga väljer att genomföra en begravningsgudstjänst trots att personen inte var medlem i Svenska Kyrkan. Kostnaden för en begravningsgudstjänst i Kristianstad föreslås bli 3500 kronor.

–Men det är mycket sällan det händer att man ber om en gudstjänst när en person har valt att gå ur kyrkan. Det händer kanske 2–3 gånger om året hos oss, säger kyrkoherde Göran Callmer. Det är kyrkoherden som avgör huruvida en gudstjänst ska genomföras eller ej trots att den avlidna personen valt att gå ur den Svenska Kyrkan.

–Det är ett mycket svårt beslut eftersom man i första hand måste respektera den avlidnes vilja, säger Göran Callmer.

Han tror däremot att kostnaden på gudstjänsten kan ha en viss betydelse och att somliga anhöriga kanske väljer att hoppa över gudstjänsten på grund av den ekonomiska situationen.

–Många har det ju kärvigt ekonomiskt, säger han. Mellan församlingarna skiljer sig kostnaden för gudstjänsten ganska mycket men Göran Callmer säger att han ännu inte har sett någon som valt församling efter pris. Men hypotetiskt skulle det kunna bli så eftersom man är fri att välja begravningsplats. Församlingen kan neka en begravning, men enligt Göran Callmer är det mycket ovanligt.

–Fast jag tror inte att det blir något problem. Om personen har valt att gå ur kyrkan väljer förmodligen de anhöriga en borgerlig ceremoni istället för att åka iväg långt och begrava sin anhörige.

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

Annons

fakta

n Några formella krav på hur en begravning ska vara finns egentligen inte. Det finns stora möjligheter att påverka utformningen. Nedan följer några ceremoniexempel.

Begravning enligt Svenska kyrkans ordning innebär en uppgjord ceremoni som du kan komplettera med till exempel extra sång och musik inom ramen för det kyrkliga.

Begravning enligt annat trossamfunds ordning enligt deras speciella begravningsceremoni.

Borgerlig begravning är helt fri till sin form. Du har full frihet när det gäller val av musik och sång, vad som ska sägas, vem som ska vara begravningsförrättare med mera.

Begravningsceremonin kan hållas i kyrka, kapell, krematoriekapell, församlingslokal, vid graven eller i hemmet. Också i det här avseendet finns det ofta alternativ till traditioner eller gängse rutiner.

nFör mer information se Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF:s, hemsida www.begravningar.org

Av Terese Cristiansson 044-185500
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons