Annons

Bema Bedline lägger ner

Den 31 maj får de sista av 20-talet anställda gå från Bema Bedline i Tollarp. Den nya ägaren, Peter Hunt, har då flyttat hela produktionen till Estland.
Kristianstad • Publicerad 7 januari 2004

– Rena rama nonsens! utbrister koncernchef Peter Hunt via mobiltelefon från Estland när han får höra talas om "fientligt köp", det vill säga att han via sitt företag Trading House Scandinavia, skulle ha köpt Bema Bedline i Tollarp för att bli av med en konkurrent.

– Jag kan förstå att man har synpunkter på den nedlagda produktionen, men jag har verkligen försökt. Jag ser det som en strukturaffär. Det har funnits för många och för små aktörer i Skandinavien. Det lär inte vara någon nyhet att importen från låglöneländer gör att det nästan är omöjligt med tillverkning inom textilbranschen här.

Annons

Trading House Scandinavia har också under 2002 och 2003 köpt företagen Björn Sellén i Skene och Bema Quilting i Växjö.

Bema Bedline startades 1995 under av Bo Palmlund och Sune Kjällquist sedan dessa nekats att ta över Ekens, det företag där de då arbetade. Två år senare tog Vätternindustrier över. Företaget tillverkar täcken och kuddar.

Björn Sellén i Skene, som också läggs ner, tillverkar stolsdynor, grytlappar och tabletter medan Bema Quilting gör värmande foder till bland annat arbetskläder.

– Den produktionen blir kvar i Sverige. Det är en mycket maskinell produktion med krav på jämn kvalitet. Man tjänar inget på att flytta den, säger Kjell Blomquist, vd i Bema Quilting. – Konkurrenssituationen i Sverige gör att vi måste producera varor där det kan ske till kostnader som säkerställer företagets långsiktiga överlevnad. Det innebär att produktionen i Tollarp flyttas till företagets egna fabriker i Estland, förklarar Peter Hunt.

– I Tollarp har man haft röda siffror under elva år. Och flera miljoner i förlust per år. Dessutom är maskinparken delvis föråldrad. Jag tycker att ägaren har varit uthållig! kommenterar Peter Hunt för Kristianstadsbladet.

– I Växjö blir produktionen kvar så länge man har svarta siffror. Trading House Scandinavia AB startades 1992 och ägs till 100 procent av Peter Hunt. Företaget har sitt huvudkontor i Norrköping. På orten Vändra i Estland har man produktionsbolaget AS Wendre med 450 anställda. Där gör man främst madrasser. Totalt har Trading House Scandinavia i dag cirka 600 anställda.

Under 2004 ska man bygga en ny fabrik i Pärnu i Estland på 20000 kvadratmeter. Det är där man ska tillverka de täcken och kuddar som tidigare producerats i Tollarp.

Ulf Norenius

044-18 55 69

ulf.noreniuskristianstadsbladet.se

TOLLARP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons