Annons

Besvikelse över skolbeslut

Beslutet att distansundervisningen delvis fortsätter på gymnasiet är en besvikelse för flera elever.
Kristianstad • Publicerad 11 augusti 2020 • Uppdaterad 12 augusti 2020
Distansundervisningen fortsätter delvis i höst.
Distansundervisningen fortsätter delvis i höst.Foto: JESSICA GOW / TT

– Man har suttit hemma halva tvåan och mått jättedåligt och verkligen räknat dagarna i sommar tills vi skulle börja igen. Jag har längtat efter att kunna gå som vanligt igen. Gymnasiet är den roligaste tiden i mitt liv och jag älskar verkligen min klass, då kommer det här beskedet.

Det säger en tjej som nu ska börja sista året på samhällsprogrammet i Kristianstad. Hon och hennes klasskompisar vill vara anonyma för de är kritiska till hur distansundervisningen har fungerat under våren. De har full förståelse för att det måste vidtas vissa åtgärder på grund av risken för smittspridning, men tycker ändå att det känns orättvist.

Annons

Är du gymnasieelev? Vad tycker du om distansundervisningen och det nya beslutet? Hör av dig på nyheter@kristianstadsbladet.se

– Mycket annat i samhället fungerar som vanligt och vissa bryr sig inte ens. Vi försöker göra vårt bästa, men undervisningen har fungerat jättedåligt och då känns det inte rätt.

På vilket sätt har det fungerat dåligt?

– Många elever har inte tagit det på allvar, inte lärarna heller. Lärarna har haft dålig koll. Det har varit mycket fusk och det är ingen som kan kontrollera det riktigt.

Hur fuskas det?

– Vi har klasschattar där vi kan konversera om läxor i normala fall. När vi har haft prov på distans har vissa skickat frågorna till varandra och hjälpt varandra med mobiltelefonen. Men de kollar inte det. Det är var och ens ansvar, men alla är inte kapabla att ta det ansvaret. Vi som anstränger oss får inte ut något av det när andra fuskar.

De hade gärna haft det sista året på gymnasiet tillsammans, berättar hon.

– Det låter kanske själviskt men det är så man känner. Vi är arga på hur man har lagt upp det med att ettorna får gå, men inte vi. Det är rent praktiskt, vi förstår det, att de som är nya behöver gå, men ändå. Man hade kunnat lösa det med en annan form av schemaläggning och använda håltimmar.

Är inte varannan vecka en okej lösning ändå om man nu måste minska antalet elever?

– Jo, det är bättre än ingenting. Men det är inte roligt heller för de elever som har det jobbigt hemma. Alla har inte samma förutsättningar med en lugn och stillsam miljö.

KOMMENTAR FRÅN FÖRVALTNINGSCHEFEN KENTH OLSSON: Jag har full respekt för att elever är besvikna över att det även fortsättningsvis och tillsvidare blir delvis distansundervisning i gymnasiet. Det är till och med glädjande att man uttrycker att man i första hand önskar vara i skolan med vanlig klassundervisning, då detta dels i längden enligt forskningen är effektivaste undervisningsform, dels också ska utgöra den utgångsläget. Men nu har vi en osynlig världshärjare i coronapandemin att bekämpa, ett arbete som måste ges prioritet för att hindra ökad smittspridning. Vi följer alltid FHM:s rekommendationer. Skolinspektionen genomförde under våren två granskningar av distansundervisningen på gymnasiet och hade inget att anmärka, snarare gav de beröm. Men ingen är självklart felfri och har elever tips på förbättringar så tas det emot positivt av mentorer och rektorer. Vi har alla ett gemensamt ansvar att göra det bästa möjliga i den unika situation som nu råder. Ingen i dag finns kvar som var i skolåldern när det senast krävdes sådana här uppoffringar. Det är 101 år sedan stadens skolor (år 1919 och då var det läroverket Söderport som tvingades stänga) senast tvingades till så drastisk beslut. Även då pga en världshärjande pandemi: Spanska sjukan.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons